НИМ гостува във Варшава с „Инсигнии на властта на млад тракийски владетел”

Дълга опашка се изви за изложбата „Инсигнии на властта на млад тракийски владетел”, която официално бе открита на 1 май 2018 г.  в Кралския музей във Варшава. Националният исторически музей (НИМ) гостува с два великолепни златни експоната –  венец и пръстен от Маламирово-Златиница край Елхово. Експозицията бе открита от директора на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, от зам.директора на НИМ- Павлина Илиева и от директора на Кралския музей проф. Збигнев Вавер. Той благодари на НИМ и предложи през месец юни следващата година Кралският музей да гостуват с подбрани картини от кралската колекция. На откриването присъства българският посланик във Варшава –  Емил Ялнъзов, дипломати, шефове на големи полски музеи.

В центъра на Златният венец от Маламирово е монтирана пластина с изображението на богинята на победата Нике, която държи в едната си ръката подобен венец, а в другата – фиала. Върху кожена лента около венеца са монтирани 29 златни розети. Златният венец е част от съкровището, намерено през 2005 г. в т.нар.Голяма могила намираща се край селата Маломирово-Златиница, Елховска община. Тогава бе разкрит непокътнат владетелски гроб от средата на ІV в. пр. Хр. Главата на погребания мъртви владетел бе увенчана със златен венец, а върху малкия му пръст на лявата ръка бе поставен масивен златен пръстен печат, представен във Варшава. Върху него е изобразена Великата богиня-майка, която поднася фиала на царя конник – митологична сцена, позната и от други тракийски паметници. 

 

Гостуването на Националния исторически музей – София се осъществява благодарение на подкрепата от  Министерството на културата на България и е важно събитие в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието минава под знака на Европейската година на  културното наследство и слага началото на поредица от изложби, които  се посвещават на честването на 45 години от създаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през май и юни ще бъдат в Братислава, в Москва и Париж – музей Лувъра.