Н. Пр. Гази Хамед Алфадли откри кът на Кувейт в Националната библиотека

Н. Пр. Гази Хамед Алфадли – посланик на Държавата Кувейт, и доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, откриха кът на втория етаж в библиотеката, представящ културното многообразие на Кувейт. Тържествената церемония на 28 февруари 2023 г. беше уважена от дипломатически представители на повече от 20 държави.

В експозето си доц. д-р Александрова отбеляза: „През следващите месеци ще се отбележат 60 години от началото на дипломатическите отношения между България и Кувейт. Националната библиотека на Кувейт е открита в 1923 г. – тя е важен културен институт. На следващ етап ние ще подпишем меморандум за сътрудничество между нашите две национални библиотеки. Книгите, които получихме, са изключително ценни, някои от екземплярите са уникални, единствени екземпляри! Благодарим, че ги предоставяте на нашите читатели!”.

Н. Пр. Гази Хамед Алфадли – посланик на Държавата Кувейт

В отговор Н. Пр. Гази Хамед Алфадли каза: „Това е първото събитие, което провеждаме по повод 60-годишнината на нашите дипломатически отношения. Високо оценявам съдействието на доц. Александрова! Искрено се надявам българската култура да бъде представена в Кувейтската национална библиотека. От първата среща с вашата библиотека аз я възприемам като истинска забележителност на българската култура и цивилизация. Поразителен е фондът от стотиците значими книги и редки ръкописи, включително и екземпляри от арабо-османското наследство, които се намират единствено и само тук. Надявам се чрез предвидения меморандум да укрепим културните връзки между двете приятелски страни. Кувейт умее да промотира не само националните достижения, но и арабската култура като цяло, като подкрепя периодични издания за наука, култура и философска мисъл. Чрез посолството наши издания достигат до студентите, които изучават арабски език в София”.

Н. Пр. Гази Хамед Алфадли в знак на благодарност връчи на доц. Александрова сувенир от Кувейт.

 

 

 

 

 

Дипломатите, присъстващи на събитието.

Под аплодисментите на дипломатите и повече от 150 присъстващи двамата отвориха вратите на Кувейтския кът.

Поздравително писмо от министър на културата Найден Тодоров прочете д-р Петър Миладинов, в което се изказва благодарност за реализирането на тази инициатива.

Традицията на разкриване на кътове в най-голямата обществена библиотека на България стартира в края на 2021 г. с първите три държави – Словения, Нигерия и Азербайджан. Днес кътовете са 15 и представят културата на различните държави. Книгите са дарения и стават част от фонда на Националната библиотека.