Открива се изложбата “Богатство от цветове и традиции” в Централното фоайе на Националната библиотека

Заповядайте на откриването на изложбата “Богатство от цветове и традиции” на 9 ноември 2022 г. от 16.30 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Тя включва изображения на национални носии, шевици и други елементи от традиционното облекло в България, Грузия, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора. .

Тази изложба е реализирана по международен проект, в който участват шест национални библиотеки в Европа – Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националната и парламентарна библиотека на Грузия, Националната библиотека на Румъния, Националната библиотека на Сърбия, Националната и университетска библиотека в Загреб, Хърватия и Националната библиотека “Джурдже Църноевич”, Черна гора. Проектът е спечелен от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” по програма на Конференция на европейските национални библиотеки (CENL).

Изложбата ще бъде открита в присъствието на представители от библиотеките, участващи в проекта, чуждестранните мисии в България, специалисти по етнография и фолклор, академичните среди и библиотечни служители. Тя ще бъде дигитализирана и  ще има свой електронен аналог и ще бъде достъпна  онлайн.