Откриха мемориала „Стената на българските праведници“

На 10 юни 2021 г. в двора на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ на ул. „Пиротска“ 78 беше открит мемориалът „СТЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВЕДНИЦИ“. Мемориалът е посветен на двадесетимата българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от израелския институт  Яд Вашем в знак на признателност.

 

На откриването присъстваха Илияна Йотова, вицепрезидент на България, проф. Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, Дончо Барбалов, зам. кмет на Столична община, представители на чуждестранните дипломатически мисии в България, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, учени, културни дейци, общественици и граждани.

Мемориалът „Стената на българските праведници на света“ е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората световна война, успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става истинска национална кауза на българите благодарение на волята и усилията на много хора – политици, духовници, творци, общественици и граждани.

„Днес отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето отечество.“ – казва госпожа Весела Палдъмова, директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

 

 

Роман Стоянов

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че НИЕ ПОМНИМ – казва Роман Стоянов – Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ. Всички, които присъстват на събитието, доказват и своята готовност да се противопоставят на проявите на антисемитизъм и ксенофобия. Искам специално да благодаря за неоценимата помощ на моя съмишленик Карен Алексанян, основател на „Дворът на кирилицата“.

Поздравителни адреси за събитието изпратиха Негово Светейшество Неофит, Патриарх на БПЦ, министър Бойко Рашков, д-р Андрей Ковачев – заместник председател на групата на ЕНП в Европарламента,  Янка Такева, председател на СБУ, Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, Давид Коен, бивш посланик на Израел в България, Алберта Алкалай, ръководител на Центъра за българо-еврейско сътрудничество Алеф, Карен Алексанян, основател на „Дворът на кирилицата“, Николай Малинов, председател на движение „Русофили“, Варгануш Топакбашян, гл. редактор на в „Ереван“.

Пред мемориала бяха положени венци и цветя от името на вицепрезидента г-жа Йотова, на вицепремиера г-н Атанас Пеканов, на Министерството на образованието и науката, на Българо-еврейския културен институт и на Двора на кирилицата. Цветя поднесоха Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, посолствата на Израел, Германия и Косово, Савина Савова, кмет на район Възраждане, Ваня Кастрева, началник РУО София град, Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, 134. СУ “Димчо Дебелянов”, младежка организация „Ашумера Цеир“, Общоарменския благотворителен съюз и сдружение „Славянски звън“.