О, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ! 31.10.2022 – Концерт в Русе

На 31 октомври, понеделник, от 19 часа в голямата зала на Доходното здание в Русе ще се случи музикално събитие от световен мащаб, но с дълбоки български корени!
Един въздигащ духа концерт, посветен на Народните будители!

Той отбелязва 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на Народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото отбелязване и честване.

Фондация “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”, с чието съдействие се осъществява това музикално събитие, помага да съхраним достиженията на българския дух, на българската култура, на българското творчество!

Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом – Русе, солисти – певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композитор Луиза Станоева, Янко Лозанов и Пламен Пламенов Мирянов – актьори-рецитатори от София и Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър се обединяват в името на идеала да съхраним българщината!

С музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Българското Възраждане до наши дни, Русенската опера с признателност ще отбележи празника на строителите на българската култура и просвещение, които остават в българското съзнание и в българското сърце онзи факел, който озарява със светлината си пътя на българското самосъзнание.

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин.

В музикалната част ще бъдат изпълнени химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

Ще дирижират Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера – Русе и Георги Андреев – Директор на ДФА „Филип Кутев“!
…………….