Поетът, който създава всичко с любов

Анжела Димчева

Родната публика днес е обръгнала на какви ли не експерименти със словото и музиката. Затова в последните години тя все повече се завръща към класическата мелодична линия на поп звученето, към шлагерния формат, търсейки и стойностната лирика, която е основата на всеки златен хит.

Може би някой ще попита: има ли такива автори, които да ни предложат баладични песни? Има ли в мейнстрийма изпълнения, които да ни завладеят с нещо различно от крясъци, траш-метъл агресия, пънк-рок изстъпления, рап-шаблони, порно клипове на турбофолк и ъндерграунд „звезди”?

Да, има…

На 5 февруари 2022 г. поетът Ангел Симеонов (бизнесмен, колекционер и меценат, член на Съюза на българските писатели) отпразнува 61-ви рожден ден в компанията на видни интелектуалци – писатели, художници, политици. Именно той твори непрестанно в областта на поп музиката, създавайки романтична, изящна лирика, станала основа на съвместни проекти с композиторите Георги Костов, Росалин Наков, Красимир Гюлмезов, Димитър Гетов. Тази творческа симбиоза е родила повече от 60 поп песни с предимно баладичен характер: с цялата палитра от емоции, завладяващ ритъм, запомнящ се рефрен, облагородяващи послания.

Тези песни идват навреме, за да се изправят срещу чалга културата, съсипала вътрешноприсъщите естетически критерии, които народът ни беше култивирал през последните 100 години. Линията на елегичното, просветлено, романтично и драматично песенно творчество се завръща чрез творчеството на Ангел Симеонов.

Автори като него ни дават надежда, че все някога ще се измъкнем от капана на профанизирането – от карикатурното и просташкото, от  долнопробно-еротичното звучене на чалгата…

Очевидно интелигентната публика у нас има нужда от хармоничното и облагородяващо звучене под формата на съвременен шансон, който да не тероризира съзнанието, да не извиква първичното у индивида, а да култивира изящество на дълбочинно ниво: в емоционалните, психически и социално обусловени пластове на отделната личност. А това би могло да се реализира чрез достъпно текстово послание –  една изчистена от груб език поезия, чрез елегантни метафорични послания и искреност на лирическия говорител.

Тематичните полета в поезията на Ангел Симеонов обхващат няколко основни мотива: жената, любовта, словото, изпитанието, вярата, времето, изкуството, самотата, мечтанието, морето, природата, градът. Тези лайтмотиви се претворяват чрез инварианти в подтеми, реализирани в благодатната атмосфера на пейзажната геометрия, която възвисява духа и приземява страстта.

Чашата на поезията не би могла да побере „празната чаша на живота”, но дори само сянката на любимата жена е достатъчна, за да върне магията на пълнотата и смисъла на битието. Такива са посланията в поезията на Ангел Симеонов.

Нека ги чуем в специално създадената компилация „Цветя от моята душа”, достъпна в YouTube:

 

На снимката: Ангел Симеонов, портрет, масло, худ. Любена Фокс