ПОКАНА: 20 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ХАЙКУ СЪЮЗ

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

23 ноември 2020, 18:00 ч., Заседателна зала

През ноември 2020 г. Българският хайку съюз (БХС) чества своята 20-та годишнина. По време на събитието ще бъде представен и новият брой 5/6 2020 на списание „Хайку свят“ – орган на Съюза. В него читателите ще научат повече за поетическата форма  ренга. За историята и съвременните вариации на тази древна игра ще узнаете от д-р София Филипова, проф. д-р Дейвид Ланю, Весислава Савова и Илияна Стоянова, а Зорница Харизанова разказва „За празника Ханами и поетиката на японската сакура“. Както винаги в новия брой на списанието са представени най-добрите постижения на български хайку творци, отличени и наградени в национални и международни състезания, с виделите бял свят книги с хайку от български автори и творбите на чуждестранни гости.

Присъстващите ще имат възможност да чуят два рецитала: „Хайку за хайку“ от членове и приятели на БХС и избрани стихове от рубриката „Хайку албум“ на списанието.

Доклади по проблематиката на хайку поезията ще изнесат членове на БХС. Сред тях ще бъде и д-р София Филипова – дългогодишен председател на Съюза. Гостите ще имат удоволствието да чуят спомени от различни участници и интересни случки от историята на БХС.

Музикален поздрав ще отправят Александра Ивойлова и Диляна Георгиева.