Положителните нагласи към ЕС надделяват над евроскептицизма в България

Десет години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, българите остават едни от най-големите еврооптимисти. Това показват резултатите от национално-представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по поръчка на Представителството на ЕК в България, в периода 16 – 25 септември 2017г. сред извадка от 1021 души.

От 2007г. досега одобрението за членството се запазва в рамките на 50 на сто, срещу 16% неодобрение и 34% неутрални оценки. През изминалото десетилетие най-силни еврооптимисти остават по-младите, с по-високо образование, активност и мобилност, които са се възползвали най-пълноценно  от предимствата на членството.

Обществената подкрепа за влизането на България в Шенген е устойчиво висока (53%), докато приобщаването към еврозоната среща съществени притеснения и поляризирани оценки, според допитването.

61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външните работи и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. През целия десет годишен период на членството подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока (над 50 на сто).

Изследването сравнява и резултатите с подобно проучване в съседна Румъния. Мнозинството граждани в двете страни са оптимисти, че Евросъюзът ще се развива положително.