Правилата на ЕС срещу дъмпинг: защита от нечестна търговия | Sofiapress

Правилата на ЕС срещу дъмпинг: защита от нечестна търговия

Понякога чуждестранни компании, които искат да навлязат на европейския пазар, продават своите стоки на необичайно ниски цени – дори под нивото на цените на своя местен пазар. Тази практика накърнява интересите на европейските производители и може да се дължи на липса на конкуренция на пазара, от който идва стоката, държавна подкрепа за производството или пълно незачитане на международни трудови или екологични стандарти.

За да се защити от внос на крайно ниско цени, ЕС има право да налага специални анти-дъмпингови мита, пише europa.eu. На 20 юни парламентарната комисия по търговия гласува за обновяване на правилата, които определят кога и как се налагат тези мита. Целта на измененията е да отразят по-добре съществуващите реалности в международната търговия, включително търговските условия между Китай и останалия свят.

Сега депутатите ще започнат преговори със Съвета и Комисията за постигане на съгласие относно промените в законодателството. Окончателният текст ще трябва да бъде одобрен в пленарна зала.

„Не става въпрос за протекционизъм, а за инструмент, който в основата си приема нуждата от свободна пазарна конкуренция, но също така отчита необходимостта от по-справедливи условия“, заяви авторът на доклада на ЕП Салваторе Чику (ЕНП, Италия).

Китай е вторият по големина търговски партньор за ЕС след САЩ, а Европейският съюз е най-големият търговски партньор за Китай.

ЕС в момента прилага 40 мерки срещу дъмпинг и субсидии за различни видове стоманени изделия, като най-голяма част от тях засягат внос от Китай.