Представиха CD “ERUDITICA” в Музей-галерия “Анел”

Проектът е дело на ръководството на УниБИТ, а премиерата на компакт диска „Eruditica” събра около 40 преподаватели, студенти и дейци на образованието и културата в Музей-галерия „Анел” на 8 април. Гала премиерата се водеше от проф. д.ик.н. Стоян Денчев и проф. д.п.н. Александра Куманова, която е куратор на проекта. В един наглед малък носител са събрани 46 тома знание. Тук ще откриете две поредици от издания на Академичното издателство на УниБИТ „За буквите – О писменехь”: „Факлоносци” – 30 тома и „Трудове на студентското научно общество” – 16 тома. От тази енциклопедична продукция излизат е-библиотеки, позиционирани на сайта на УниБИТ. Пътеводителят „FAX ERUDITIO” (Факел на знанието) отразява 46 книги в 25 886 страници справочно-енциклопедична библиографска и историографска монографична литература и 16 е-библиотеки. В тях взимат участие най-изтъкнатите съвременни учени на България, както и консултанти от 21 страни по света: Австрия, Алжир, Ватикана, Великобритания, Германия, Грузия, Естония, Израел, Индия, Италия, Иран, Казахстан, Литва, Полша, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Украйна, Финландия, Франция.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев

Събитието се предаваше онлайн в meet.google.com и достигна до хиляди потребители в интернет.
В словото си проф. д.ик.н. Стоян Денчев отбеляза: „Ние се гордеем с нашето Студентско научно общество, създадено преди 16 години от проф. Александра Куманова, която го ръководи и днес. Този иновативен за България и Европа проект впечатлява с мащабната си научна продукция, въплътена в 46 тома, и изгражда база в отсъстващата структура на универсалното хуманитарно знание. Като главен редактор на тази продукция съм удовлетворен, че тя е внедрена и в други световни учебни заведения. Те са достъпни чрез информационните системи на Националната библиотека до всички регионални, читалищни и световни библиотеки. Откакто ние въведохме метода Learning by doing, УниБИТ е един от най-търсените университети”.
Проф. Денчев обяви, че в неделя, на 11 април, от 16 ч. по БНТ ще бъде излъчен филма „70 (Уни)БИТа знание”, от който може да се научи повече за университета.
На събитието бяха подарени пет уникални библиофилски ръкописни книги на Студентското научно общество при УниБИТ – визуализиран архив на ежегодните научни форуми на формацията – единствена по рода си в България. Екземплярите са цветни, обозначаващи Националния трибагреник, Слънцето и Небето, и се поднесоха на:
– Бяло копие – за библиотеката на Народното събрание на Р България – на директора г-жа Катя Асенова;
– Зелено копие – за библиотеката на Президентството на Р България – на съветника на Президента по образование, наука и иновации – г-жа Валентина Георгиева Танева – Алексова;
– Червено копие – за библиотеката на Светия Синод на Българската православна църква – на Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод;
– Жълто копие – за НБ „Св. Св. Кирил и Методий” – на доц. д-р Красимира Александрова, действителен член на Международната академия по информатизация при ООН и директор на НБ „Св. Св. Кирил и Методий”;
– Синьо копие – за Библиотечно-информационния център на УниБИТ – на доц. д-р Елена Савова.

 

Академичната сцена „Благодатния огън – Знанието – Любовта”, посветена на 71-та годишнина на УниБИТ: диалог между Св. Патриарх Евтимий Търновски Български и Св. Петка Българска (Търновска).

Форумът беше финализиран от Академичната сцена „Благодатния огън – Знанието – Любовта”, посветена на 71-та годишнина на УниБИТ: диалог между Св. Патриарх Евтимий Търновски Български и Св. Петка Българска (Търновска), композиран от житията на Св. Патриарх от д-р Николай Василев – научен ръководител на студентските научни изследвания на УниБИТ, общ, научен, езиков и графически редактор на всички презентирани на премиерата издания.

Проф. д.п.н. Александра Куманова

 

В заключителното си слово проф. д.п.н. Александра Куманова каза: „Представената продукция не е натрупване, тя е клъстер по отсъстващата структура на знанието, в чиято основа стоят нашите учители: акад. Никола Михов, проф. Тодор Боров, проф. Велчо Велчев, проф. Кую Куев, проф. Боньо Ангелов. Чрез тях ние се осъзнаваме като продължители на първостроителите на българската книжовност: Св. Константин Кирил Философ и Св. Методий, на Златния век на цар Симеон Велики І, делото на Св. Патриарх Евтимий, Св. отец Паисий Хилендарски и делото на Българския библиографски институт, създаден от проф. Тодор Боров, чиято 120-годишнина отбелязваме през тази година”.
Проф. Куманова отбеляза, че нито една стъпка в научната и издателската продукция на УниБИТ не е възможна без силната интелектуална подкрепа и административната закрила на проф. Денчев.
Проф. Куманова прочете и специалното Академично слово на премиерата, поднесено от проф. д.н. Ирена Петева, което кулминира с думите: “На всички равнодушни скептици бих обърнала внимание – да разгледат, да изучат удостоените с днешната премиера издания – с безсмъртното слово на патриарха на българската литература Иван Вазов: „Елате ни вижте!”!

 

Вижте пълен запис на премиерата:

https://drive.google.com/file/d/1SdoS9duFExhCgYHe7TEVnipzdoMVIuQT/view