„При чехите – антология на съвременния чешки разказ“ с премиери в София и Пловдив

Антологията ще има премиери в София, на 24.10.2022 от 18.00 ч. в Чешки център София (ул. „Раковски“ 100), както и в Пловдив, на 25.10.2022 от 19.00 ч. в литературен клуб “Петното на Роршах” (ул. “Йоаким Груев” 36, Пловдив) в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ и „Литературен салон Spirt & Spirit“. Проектът е на изд. „Жанет 45“ и се реализира в сътрудничество с Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Чешката република. Премиерите на книгата са в рамките на специалната програма CZ PRESS на Чешки център София по повод Чешкото председателство в Съвета на Европейския съюз.

На премиерата в София за книгата ще говорят проф. д-р Маргарита Младенова и доц. Д-р Добромир Григоров от СУ „Св. Климент Охридски“. Премиерата в Пловдив е в сътрудничество с катедрата по Славистика на Пловдивския университет.

За пръв път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ – „При чехите.“ Книгата съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет – Маргарита Младенова.

Без съмнение книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература, която е запазена марка за България на изд. „Жанет 45“. Издателят Манол Пейков и един от двигателите на проекта, заедно с директора на Чешки център – г-жа Дагмар Остранска, споделя на своята фейсбук-страница, че това е един от „най-времеемките и трудоемки проекти, по които е работил“. След което додава: „Тиражът е ограничен, но затова пък всеки екземпляр е забележителен“.

Това е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература, излязъл като по чудо на български език.

Побързайте да си купите книгата и се срещнете лично с издателя и някои от авторите в антологията, както и с техните преводачи. На премиерите в София и Пловдив ще присъстват чешките авторки Боряна Додова и Лидмила Кабъртова.