Проф. Емил Николов откри ретроспективна изложба

Анжела Димчева

 В изящното пространство на Музей-галерия „Анел” се състоя вернисажът на юбилейната изложба живопис с избрани произведения на проф. Емил Николов. Заради пандемичните ограничения проф. Николов отложи отбелязването на 80-годишнината си две години, но експозицията вече грее в богатство от цветове, симбиоза на различни техники, послания, които са апотеоз на жизнената стихия и създават пролетно настроение у почитателите на неговото живописно майсторство.

 

Гостите бяха приветствани лично от собственика на галерията Ангел Симеонов – поет и колекционер, а за изобразителния почерк на проф. Николов говори Карина Попова, художник и докторант в НХА: „Цветовете винаги са вълнували Емил Николов и чрез тях тях той успява да ни преведе през една богата естетическа линия, носеща в себе си история. А историята при художника започва с монументалното изкуство – стенописи, които са голямо културно богатство за България, както и керамика, и дърво. Чрез днешната експозиция Емил Николов прави мост от миналото към настоящето с живопис, наситена с експресивен рисунък и емоционални акценти. В работите откриваме компилация от техники, авторски и майсторски развити. В някои от творбите сякаш има намек за абстрактното, но освободено от назоваване. Независимо от свободата на техниките – свободни разливания, напластяване на цветове, структури и линии, композицията винаги остава стабилната и прави картината уравновесена. В тези картини липсва бъбрене, дребнавост и илюстративност”.

Изложбата е отворена за посещение от 28 април до 18 май 2022. Емил Николов е дългогодишен преподавател в НХА. Той е автор на десетки стенописи, релефи и мозайки в цялата страна, а на студентите обича да казва: „Всяка картина е създадена от емоция, но в нея е необходимо да има характер и стил”.

Ангел Симеонов и проф. Емил Николов