Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция в миналото на България

В Археологическия музей във Варна днес се открива изложбата „Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция в миналото на България“. Тя е дело на Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия и на Посолството на България в Хелзинки. Организатори на изложбата в България са Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Варна. Откриването ще се случи в присъствието на Посланика на България в Хелзинки Н.Пр. Мартин Иванов, на Посланика на Финландия в България Н. Пр. Пайви Блинника, директора на Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия Анни Пелконен и директора на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов.

Изложбата разказва за пребиваването на финландски туристи по българското Черноморие. Показани са сувенири, закупени от финландци, представени са интервюта с почиващи, правени през 1981 г. от Финландската агенция за историческо наследство, както и снимки и пощенски картички, събирани през годините от финландски туристи или собственост на Държавен архив – Варна.

Изложбата „Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция в миналото на България“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Ернрот“. Експозицията вече е показвана във Финландия.