Световните „Посоки“ на франкофонията: в галерия “Мисията” от 21 март до 18 април 2023

Анжела Димчева

 В столичната галерия „Мисията“ на 21 март беше открита уникална изложба. Заглавието „Посоки“ подсказва намерението на организаторите (Държавния културен институт към МВнР и фондация „Солей“) да се обхване видимото и невидимото като идеи, пространство, сетива, цветови диапазони, пътуване и завръщане през погледа на съвременния артист.

Александрина Исайлова и Снежана Йовева-Димитрова

Куратор на изложбата е Александрина Исайлова – директор на Международния франкофонския фестивал „Солей“, а вернисажът се водеше от Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт, която подчерта, че с тази изложба се отбелязват 30 години от присъединяването на България към Франкофонията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж се осъществяват всички инициативи за годишнината, приветства присъстващите на български и перфектен френски език: „Днес ние ще поемем към важни посоки, които ще ни отведат в света на изящното изкуство. Галерия „Мисията“ вече няколко пъти беше домакин на подобни изложби и показа творби на таланти от българските общности зад граница. Чрез тези „Посоки“ навлизаме в безкрайните измерения на световната Франкофония. 30 години България неотклонно върви по пътя си като пълноправен член на тази организация. Светът общува с нас чрез френския език още от епохата на Възраждането, през структурата на „Алианс франсез“ са минали хиляди деца през годините. Дължим признателност на първия наш демократично избран президент д-р Желев, който прозря, че франкофонията е нещо повече от един чужд език и една богата национална култура. Франкофонията предоставя несравними възможности за сътрудничество и партньорство за намиране на общи решения в един наистина сложен свят, за да можем да преодолеем заедно кризите. Като филолог ще отбележа, че думата „посоки“ се определя в речниците като феномен, който събира лъчите, било те светлинни, звукови или енергийни. Посоката ги събира в едно общо пространство – точно това е синтезирано понятие за глобалния смисъл на франкофонията. В нея се обединяват 88 държави и 321 милиона жители на планетата, които говорят френски език. Струва си да продължаваме да я следваме“.

Снежана Йовева-Димитрова, Александрина Исайлова, Илияна Йотова, Емануела Томова и Николай Милков

 

Александрина Исайлова разказа подробности около възникването на идеята за експозицията: „Показваме част от творбите на художниците, участвали през последните осем години в Международните пленери, част от Международния франкофонски фестивал „Солей” (от 3 до 8 юни всяка година в гр. Созопол). Тази година ще бъде 12-ото издание на фестивала, посветено на 30 години от членството на България във Франкофонията. Трудно подбрах 25 творби за тази изложба – различни теми, стилове и колорит. Но те са обединени от една кауза – красотата. През годините близо 200 художници от 10 държави са участвали в пленерите. Всеки един от тях е представил вижданията си за света, надеждите и очакванията си за бъдещето според националността, етноса и религията си. Виждаме творби на автори от висока класа. Мнозина от тях са преподаватели в академии по изкуствата. Техните картини, създадени по време на пленерите, са участвали в изложби в Париж, Прага, Брюксел, Варшава и София. В моя идеален свят културата е водеща, а политиката я следва. Благодаря на всички вас, Майстори на четката!“.

 

На събитието присъстваха – Николай Милков – министър на външните работи, Никола Стоянов – министър на икономиката и индустрията, зам.-министърът на финансите, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко, Н. Пр. г-н Жоел Мейер – посланик на Франция, Н. Пр. г-жа Агнеза Руси Поповска – посланик на РС Македония, Н. Пр. г-жа Доника Ходжа – посланик на Албания, Н. Пр. г-н Раймунд Фурер – посланик на Швейцария, десетки служители на мисиите на Франция, Белгия, Гърция и Румъния, художници и журналисти.

Емануела Томова – главен секретар на Национална комисия на България за ЮНЕСКО и

национален кореспондент на Франкофонията в България – направи връзката между литературата и изобразителното изкуство и даде началото на литературно четене на френски език, в което се включиха ученици от 9 ФЕГ и студенти от СУ, които са лауреати на десетки конкурси за написване на есе и превод на френски език. Четенето се водеше от Вяра Любенова – председател на Асоциацията на преподавателите по френски език в България, и доц. Георги Жечев – ръководител на катедрата „Романистика“ в СУ. По този начин беше отбелязан и Международният ден на поезията – 21 март.

Изложбата в галерия „Мисията“ може да бъде разгледана до 18 април 2023 г., а в нея участват с картини следните автори: Иво Пецов, Анна Корнеруп Банк, Момчил Мирчев, София Татарашвили, Еми Бехари, Ералд Незей, Михаил Бешев, Симонида Катановска, Кетеван Давланидзе, Ив Гобар, Елене Мелкадзе, Ференц Золтан, Гьокче Делагранж, Матей Лазард, София Овежан, Рада Цанкова, Греди Асса, Мариан Дзин, Бесиана Манала, Клеман Бонвиле, Йоанис Сарсакис, Йоанис Кампасакалис, Мариета Конова, Райна Стоймирова, Албена Щениовска-Еглоф.