Седмица на испанското и ибероамериканското кино в София

От 1 до 9 юни в София ще бъде представено новото испанско и ибероамериканско кино в рамките на Салона на изкуствата. Под мотото “Повече смях, по-малко сълзи” то се се провежда за 25-ти юбилеен път. Актуални заглавия от 8 държави ще бъдат прожектирани в кината “G8”, “Люмиер” и “Евро Синема”.

Откриването ще се проведе в кино “Люмиер” със излъчването на пилотния епизод втори сезон на нашумялата продукция на National Geographic – “Геният: Пикасо” с Антонио Бандерас. който ще ни разкрие повече подробности за личния живот на противоречивия художник. 

@facebook

По време на фестивала ще бъдат представени 13 заглавия, повечето от които ще бъдат представени за първи път в България. Акцент е поставен върху комедиите. Сред тазгодишната селекция за заглавията са “Борът”, носител на 11 номинация и награда за най-добър европейски фантастичен филм. Други интересни заглавия са “Хартийки във въздуха”, “Племето”, “На лагер”, “Златна раковина”, биографичния “Скъпи Посланикo“, музикално-документалния “Произведено в Мексико”. Любителите на независимото кино могат да обърнат на екзистенциалния “Леля Тоти”, където катарзисът винаги е смях.

@facebook

Фестивалът ще премине и през “Лъки Синема” в Пловдив и “Фестивален и конгресен център” Варна. Билети за прожекциите на цени от 6 и 8лв.  могат да бъдат закупени на касите в кината.

Седмицата на испанското и иберо-американското се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатическите мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Мексико.