Скритото очарование на Кипър през погледа на дипломата Христо Георгиев

Анжела Димчева

 В галерия „Мисията” – новото арт пространство на Държавния културен институт към МВнР – беше представена книгата на Христо Георгиев „Скритото очарование на Кипър” (УИ „Св. св. Климент Охридски”, 2022). Той е добре познаят сред писателите и читателите с псевдонима си Христо Добротинов – автор на белетристични книги, член на Съюза на българските писатели. През 2022 г. той беше удостоен с  наградата „Христо Г. Данов” за романа „Светулките ще ти покажат пътя”. Но като посланик на България в Белгия и Кипър е известен с истинското си име Христо Георгиев.

Посланиците на България в Кипър: Красимир Стефанов, Петър Воденски, Христо Георгиев и Валентин Вълчев

 

Подзаглавието фиксира тематичните ядра на повествованието – „Островът, хората, историята”. Премиерата събра дипломатическия елит от близкото минало, особено що се отнася до Кипър, където именно в периода 2014 – 2018 е бил посланик Христо Георгиев.

Посланиците на България в Кипър: Красимир Стефанов, Петър Воденски, Христо Георгиев, Валентин Вълчев, представени от Снежана Йовева-Димитрова –директор на Държавния културен институт.

Събитието се водеше от Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт, а препратки към свои впечатления от Кипър и оценка на разказваческия талант на автора споделиха трима посланици в Кипър в различни периоди: Петър Воденски, Красимир Стефанов и Валентин Вълчев.

 

Съдържанието на книгата привлича с калейдоскопично-есеистичното поднасяне на информацията – за природните, исторически, социални и политически особености на острова. Всеки, който я разгърне, ще открие един магичен свят – с непозната фактология, цветове, аромати и картини от митологията, историята, географията и културата на тази земя, била седалище на древни цивилизации.

 

 

Посланиците на България в Кипър: Красимир Стефанов, Петър Воденски, Христо Георгиев

Посланик Воденски разказа факти от биографията на Христо Георгиев, като акцентира на  неговата битност като писател: „Не всички колеги в дипломатическите среди знаеха, че той пише и издава книги. Сега вече изцяло се е отдал на творческото си амплоа. Той споделя много впечатления за местата, които е посетил, за срещите си с хората, разказва за историята, легендите, географията, религиите и съвремието на Кипър толкова увлекателно, с тънък хумор, сякаш говори за съседите и приятели си. Има елементи на есе, пътепис, мемоар. Неизменно става дума и за кипърския проблем, който е геополитически – от каменната и бронзовата ера, през идването на ахейците,  финикийците, асирийците и египетската доминация, до персите и римската империя, приемането на християнството, отоманската империя, англичаните и т.н. до днес остров Кипър е бил владян от тази сила, която е властвала в дадения момент… Няма такова интересно четиво за Кипър в световната литература”.

 

Писателката Бойка Асиова и дипломатът-писател Христо Георгиев (Добротинов)

Самият Христо Георгиев подчерта, че неговата цел е била да продължи линията на предходните посланици в дейността си, а замисълът на книгата не включва описание на дипломатическите мероприятия, нито се ограничава с драмата на Кипър вследствие на турската инвазия през 1974 г.: „Книгата не е и само за културното наследство. За съжаление голяма част от археологическите находки са изнесени от американците. За мене Кипър започва от планината, а не от морето – от манастирите, от революционния дух, който се заражда там. Това литературно пътешествие го правя през хората. Ако няма човешки елемент, описанието би било скучно. Писал съм за кипърците с обич”.

Посланик Красимир Стефанов разказа интересни факти от своята дейност периода 2001 – 2005.

 

 

Посланик Валентин Вълчев

Посланик Валентин Вълчев акцентира на работата си с българската общност в Кипър в периода 2009 – 2014: „Тогава се опитахме да развием българските училища да действат като читалища. Издадохме ръкописа на нашия революционер от Копривщица Атанас (Танчо) Шабанов – заловен след Априлското въстание и откаран заедно с други българи в Кипър. Те били затворени в Никозия. Разбирайки, че българите са се борили срещу турците, кипърците веднага започват да им помагат, а Шабанов описва живота им, даже ги рисува. Получи се много интересна книга, която беше представена пред кипърската общност от министъра на външните работи. Поставихме и барелеф на Васил Левски пред Българското посолство”.

За да поздравят своя колега за увлекателното четиво от 460 стр., бяха дошли десетки дипломати, общественици и културни дейци, сред които бяха: посланикът на Франция Жоел Мейер, дипломатът и писател проф. Кирил Топалов, бившите заместник-министри на външните работи Тодор Чуров и Любомир Кючуков, бившите постоянни секретари на МВнР Георги Димитров и Иван Сираков, посланиците Симеон Ангелов, Андрей Караславов, Петър Константинов, Валентин Радомирски, Иван Пиперков, Стефан Стоянов, Косьо Китипов, Сергей Мичев, Раковски Лашев, Петър Вълов, Ганчо Ганев, Бисерка Бенишева, Александър Савов, Париса Попниколова, Валерий Аржентински. Присъстваха също: посланик Емил Ялнъзов – понастоящем директор на дирекция в МВнР, Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт към МВнР, Ангел Орбецов – посланик за специални поръчения, Стефка Стоева – бивш конституционен съдия и бивш председател на ЦИК, Ирена Тодорова – изпълнителен директор на Центъра за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО, както и бившият представител на Генералния секретар на ООН в Таджикистан посланик Владимир Сотиров, проф. Елена Пиперкова.

 

Посланикът на България в Гърция и Ватикана проф. Кирил Топалов и Снежана Йовева-Димитрова –директор на Държавния културен институт.

Сърдечни поздравления Христо Георгиев получи и от писателите Георги Константинов, Христо Славов, Николай Милчев, Бойка Асиова и много други.

Още кадри от събитието: