Скулптури и кукли, които вълнуват

Първата самостоятелна изложба на Ива Хаджиева е подредена в галерия-книжарница “София прес”

За Ива Хаджиева животът се разгръща като в стая за игра. Куклен дом, в който тя вае своите видения в материал. Вдъхва живот на мъртва материя. Сътворява скулптури и кукли, които вълнуват – усмихват, тревожат. Изложбата “Поглед”, подредена до 27 ноември в галерия-книжарница “София прес”, е първи по рода си опит за поглед към творчеството на художничката – към нейните рисунки, скулптури и сценографски решения; към стаята за игра на една жена на 85, в очите, в ръцете, в силуета на която се чете несломимо любопитство към света.

Името Ива Хаджиева не е непознато на българската публика. Тъкмо напротив – с него се свързват десетки куклени спектакли, реализирани в страната. Емблематични представления като “Еленово царство”, “Шестте пингвинчета”, “Яйцето”, “Бръмчилото”, осъществени на сцените на куклените театри в София, Пловдив, Бургас. За тях Ива Хаджиева създава не само сценографията, но и най-важното – куклите, които оживяват изпод ръцете на талантливи актьори.

Други познават Ива Хаджиева като верния спътник на един от най-талантливите и интелигентни български художници – Димитър Арнаудов (Диди), чието творчество отдавна е получило високата оценка на публика и критика. Тя го следва от първата среща от началото на 50-те години на миналия век в ателиетата на Художествената академия в София до сетния му дъх през 1989 г.

Малцина са ония, които познават скулпторката Ива Хаджиева. Жената, която дръзва да пристъпи в тежкото творческо поле на жената-ваятел на тримерни образи. Животът обаче се стича така, че я отдалечава от изложбите и я повлича в полето на кукления театър, на който тя отдава цялата си творческа енергия. А скулптурата? – към нея се обръща само когато има какво да каже, има идея, която да материализира. И така вече 85 години, пише Пламен В. Петров, куратор на изложбата.

В нея са включени творби от Централния куклен театър в София, Националната галерия, ХГ Добрич и частни колекции.