София Милева е победителят в конкурса „Горчиво вино“ – 2021

На Алея на книгата утвърдени поети и ценители на поезията почетоха паметта на Евтим Евтимов

 

Гичка Тренева, Пламен Тотев и София Милева

По традиция на провеждащото се в момента изложение „Алея на книгата” в София бяха връчени наградите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. В осмото издание на конкурса Първа награда и издаване на книга спечели 30-годишната хасковска поетеса София Милева със стихотворението си „Необичане“. Наградата й бе връчена от Гичка Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови – 1914” – Петрич, което е организатор на конкурса. Именно оттам започва поетическата си кариера големият поет Евтим Евтимов.

 

Венко Евтимов, Пламен Тотов и Татяна Йотова

Венко Евтимов връчи Втора награда на барда Татяна Йотова от Айтос за стихотворението й „Сезонен коктейл“. Конкурсът е анонимен. Журито, председателствано от литературния критик и издател Пламен Тотев, и с членове – поетесите Петя Хантова и Катя Кирянова, избра най-добрите творби, след което беше разкрита анонимността на авторите. Сред големия брой участвали стихотворения в конкурса имаше и други добри творби, но се оказа, че те са били или вече публикувани, или не са на любовна тематика. Затова други награди не бяха присъдени.

Катя Кирянова
Петя Хантова

 

Награждаването преля в литературно четене в памет на Евтим Евтимов. Утвърдени поети четоха както негови, така и свои произведения. Добромир Банев – истински наследник на Евтим Евтимов, прочете три свои нови и непубликувани стихотворения. В четенето взеха участие и Петя Хантова, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов – лауреат на „Горчиво вино“ 2018, Катя Кремзер, Костадин Филипов, Виктория Катранова, Елисавета Шапкарева и Мая Панайотова.

 

Маргарита Петкова не успя да участва в четенето, тъй като по същото време беше в Петрич, където БНТ снима филм за Евтим Евтимов.

Ето стихотворението на София Милева, спечелило първа награда:

 

Необичане

 

Някой ден сърцето ми ще спре.

Не от обич, а от необичане.

Гледам към безкрайното море –

уча се да бъда безразлична.

 

Гледам и към черните скали –

нещо във душата ми се счупи.

Няма да се трогнеш, че боли.

Знам, че няма. Ти си неподкупен.

 

Гледам нероденото момче.

Галя го и реша му косите.

Времето не спира да тече.

Времето изтича през очите.

 

Някой ден сърцето ми ще спре.

Ще е самота. Ще бъде тихо.

Крия се зад черното перде

и не искам нищо, абсолютно нищо…

 

 

Автори на снимките: Стефан Тотев, Анжела Димчева и Катя Кремзер