Столични ценители на поезията отпразнуваха 65 години от възникването на къща-музей “НИКОЛА ВАПЦАРОВ” – София

На 7 декември 2021 г., в деня на 112-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров, беше отбелязан и 65-годишният юбилей от създаването на софийския музей на поета.
Катя Зографова разказа любопитни моменти от живота на Вапцаров и неговото семейство, Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей – отбеляза: “Вапцаров е огромен български поет. Ако се взрем вниматено в неговата поезия, ще разберем, че тя е една от най-актуалните в нашето време. Такава поезия няма как да умре. Убеден съм, че бъдещето й принадлежи!”
В залите на „Високото пространство“ на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 беше открита изложбата „Знакови дарения“: култовата тетрадка „Сампа“ с оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“; „Моторни песни“ с автографи и ръкописно вписване на думата „Свобода“ в цензурирания финал на „Огняроинтелигентска“; писма от/до Елена Вапцарова; снимка на Йонко и Никола Вапцарови на царската моторница в Евксиноград; фотоалбума на 26-ти випуск на Морското машинно училище – Варна със стихотворението „Марш“ на младия поет; ценни книги с посвещения; нови преводи на Вапцаров на английски, украински, турски и фарси, двете издания на „Стихотворения за деца“, илюстрирани от художничката Капка Кънева и др.
Посетителите видяха и колекция живописни и графични портрети на Никола и Бойка Вапцарови и илюстрации на стихове от Огняроинтелигента, дело на художниците проф. Иван Димов, акад. Румен Скорчев, Добри Добрев, Иван Керезиев, Никола Вичев.
В кинозалата беше представена презентацията „Преображението на един музей“ – документална история на литературното средище от създаването му до наши дни.
На събитието ще присъстват музейни директори и колеги, дарители, приятели на НЛМ, родственици на поета.