С финансовата помощ на д-р Врабевски откриха нов български културен център в Охрид

Българският филантроп организира и тържествен обяд за приятелите на България

Д-р Милен Врабевски бе сред официалните гости на празничното откриване на втория финансиран от него български културен център в Охрид, който носи името на българския цар Борис III.

Основателят и председател на Фондация Българска Памет е основният спомоществовател на българо-македонските и някои младежки сдружения в западната ни съседка, като клуб “Иван Михайлов”, Битоля, Сдружението за българо-македонско приятелство, Битоля  и др.

Сред официалните гости на събитието бяха още Ангел Ангелов – посланик на Република България в Република Северна Македония, Димитър Иванов – генерален консул на Република България в Битоля, Република Северна Македония, консул Георги Христов, съветник Илиян Кръстев и представители на пловдивската адвокатска колегия в лицето на адв. Станислав Станев, адв. Зоя Тошкова и адв.Росица Драгинова.

Благодарим на д-р Врабевски, че винаги подпомага българската общност и изобщо младите хора в РС Македония. Благодарение на него сдружение „Цар Борис III“ е факт, а ние от наша страна си поставяме за цел да работим усърдно за сближаването между Р. България и Р. Северна Македония“, споделиха от екипа на новооткрития клуб и допълниха, че заедно с Фондация Българска Памет се работи по идеята за създаване на българско училище в Македония.

По традиция, след откриването на клуба, д-р Врабевски организира тържествен обяд за гостите на събитието. Визитата на българския бизнесмен и филантроп в РС Македония ще продължи и на следващия ден, когато той ще посети гр. Битоля, за да подпомогне споменатите местни сдружения, както и арт-движението “Мал Битолски Монмартр”, на което наскоро бе спряна държавната субсидия от правителството на Р. Северна Македония.  През лятото децата от този център рисуваха в Пловдив и София, финансирани от д-р Врабевски, а сега предстоят нови визити в България и Брюксел. 

Срещите ще се проведат в опожарения наскоро, а впоследствие възстановен с финансиране на д-р Милен Врабевски български културен клуб “Иван Михайлов”. И в този град ще бъде организиран официален обяд за приятелите на България и партньори на Фондация Българска Памет.

Подкрепата към българските центрове е част от дългогодишната програма на д-р Врабевски и Фондация Българска Памет за трансгранично сътрудничество, интеграция и европейска перспектива на нашите сънародници от Р. Северна Македония.