Творчески портрет на БОЯН АНГЕЛОВ – литературна вечер в Бургас: 2 декември 2021, 18.00 ч.

Община Бургас, Центърът за съвременно изкуство и Библиотека – Бургас, и Съюзът на българските писатели Ви канят на Литературна вечер, озаглавена „Творчески портрет на БОЯН АНГЕЛОВ”.

В рамките на събитието е предвиден авторски рецитал и литературно-критически анализ на творчеството на Боян Ангелов, дело на Анжела Димчева – литературен критик и журналист.

 

Ще бъдат представени най-новите книги на писателя – сборниците с поезия „Почти на поглед”, „Ако изобщо има бряг” и „Понякога”, както и историко-биографичното изследване „Марин Дринов” (2020).

 

2.12 2021 г. от 18.00 ч.

 

При спазване на противоепидемичните изисквания

 

Център за съвременно изкуство и Библиотека – Бургас

Бургас, ул. „Оборище” № 49-51

За автора

 

Боян Ангелов

Боян Ангелов (Боян Ангелов Иванов) е поет, учен и литературен историк. Роден е на 27 август 1955 г. в rp. Панагюрище. Завършил е гимназия в родния си град. През 1980 г. завършва специалностите „Философия“ и „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат на тема „Влияние на античната философия върху Българското възраждане“. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио, в БАН. От 1990 г. е главен редактор на списание „Читалище“, а от 1994 г. до 2002 г. е заместник-председател на Съюза на народните читалища. Председател е на фондация „Читалище-1870“. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария (Базел и Лозана), където завършва Академия за педагогически науки с признат докторат, специализирал е и преподавал в областите на валдорфската педагогика, гьотеанистическата естетика, социалната педагогика и историята на философските системи. От 2012 г. е директор на издателство „Български писател“, а от 2014 г. до днес е председател на Съюза на българските писатели. В момента заема и поста председател на УС на Агенция „София Прес“.

Боян Ангелов е автор на 30 поетични книги на български език. Негови стихосбирки или отделни поетични творби са излизали в: САЩ, Русия, Канада, Куба, Аржентина, Парагвай, Испания, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Швеция, Япония, Белгия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска, Северна Македония, Украйна, Молдова, Китай, Азербайджан, Египет, Индия, Пакистан, Кувейт, Обединени арабски емирства, Полша, Мароко, Кипър, Казахстан, Словакия, Унгария, Австрия, Чехия и др.

Автор е на 9 книги с историко-философска и литературно-критическа насоченост, на сценарии за филми, на критически студии, статии, рецензии, разкази и повести. Съставител е на множество литературни антологии. Лауреат е на повече от 20 национални награди за литература, български и международни държавни отличия.