Триумфално откриване на Шестия летен фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали”

Публиката от цяла България и от чужбина беше дошла да се наслади на една необичайна оперна постановка на открито.

Националният ни оперен театър за първи път представя “Аида” на фестивала в Белоградчик в  сценична адаптация на Вера Белева по режисура и костюми на постановката на Уго де Ана, но майсторски поставена по нов начин  сред естествен декор. Художественото осветление създаде внушително магично въздействие на мощното отражение на скалните титани. Сценичното действие оживяваше картини  напомнящи атмосфера на египетския музей в Кайро.

Първите солисти на Софийската опера  Габриела Георгиева в ролята на Аида,Костадин Андреев – Радамес,  Виолета Радомирска – Амнерис и Веселин Михайлов – Амонасро, Бисер Георгиев – Рамфис, Ангел Христов – като царя на Египет, Емил Павлов, вестител, Любов Методиева и Ирина Желева изпълниха  блестящо задачите си. Хорът и оркестърът на Операта под диригентството на Жорж Димитров звучаха убедително в монументалната и приказна  оперна вечер. 

Възхитителната идея, въображение и концепция на режисьора Пламен Карталов за оперни спектакли край Белоградчишките скали събира изкуството и природата на едно място.

За него “днес, ние като съвременници трябва да развиваме тази иновативност на историческите места и на дадени ни от природата божествени творения, да имаме  визионерство за бъдещето на културен туризъм,  за да могат да оживяват тези нови светилища с щедра природа, в които да вричаме нашите послания с мощни културни събития.”

И наистина, една египетска легенда оживя снощи невероятно в подножието на феномена Белоградчишки скали.

Многобройните викове “Браво” огласиха крепостта, а зрителите изразяваха своя възторг дълго след финалните акорди.

Кошници с цветя за творческите и технически състави на Софийската опера поднесоха  председателят на Народното събрание Ива Митева, служебният министър-председател Стефан Янев и областният управител на Видин, Огнян Асенов.

Изключителното културно събитие с национално значение се случи с подкрепата на Община Белоградчик, ” Еврохолд” , “Евроинс”,” Геотехмин”, винарска изба ” Магура “, ресторант “При Иван”, “Дока”, “Ломско пиво”. “H2O”

 

Шестият фестивал “Опера на върховете” на Белоградчишките скали продължава до 13 август с три балетни вечери; “Лебедово езеро” от Чайковски, ” Кармен” от Бизе-Шдерин, “Болеро” от Равел и “Кармина бурана” от Орф.