Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19 часа в зала „България“.

Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева. А преди няколко седмици той с триумф победи на престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия. Активно концертира като солист и камерен изпълнител из целия свят.

Зад диригентския пулт ще застане един от най-авторитетните ни диригенти маестро Георги Димитров. Те ще изпълнят Концерт №20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт.

Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир“ пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя “инструмент” – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление…“ 

Концерт за пиано № 20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт заради своята романтична и страстна природа. Подобно на други произведения в ре минор на Моцарт, концертът принадлежи към най-драматичните страници от неговото творчество. Той е високо оценен от самия Бетовен, който написва собствена каденца за него.

Програмата ще завърши с Шеста симфония на Франц Шуберт.  В нея се преплитат различни влияния: това на Хайдн неочаквано се проявява тук в нов романтичен цвят, черти на италианската оперна музика се съчетават с ярките находки на Шуберт.  Както по състава на оркестъра, в който все още липсват тромбони, така и по характера на музикалните образи, Шестата симфония като цяло е пропита с леко, весело настроение.

___________________________________________________________________

 

 

Билети:

 

– в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), телефон: 02/9336 768

 

– на касата в зала „България“

 

– онлайн в мрежата на https://www.eventim.bg/bg/bileti/viena-sofiya-bulgaria-hall-568438/event.html