“Щедростта на Тавита” от Ян Фабр за първи път в България

„Щедростта на Тавита” през погледа на Матео Седда

Ян Фабър подтиква италианския танцьор Матео Седда да навлезе в ролята на Тавита и чрез ритуала на танца да достигне до по-интензивно състояние на съществуване, което да напомни за възкръсналата. През този страничен в Библията образ, артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло. „Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които световноизвестният мултидисциплинарен артист Ян Фабър създава за отделни изпълнители. Той ги нарича „войни на красотата“ и в тези спектакли почита някакво тяхно изключително качество. За него Матео Седда носи необуздана енергия и физическа интелигентност. С неустоима харизма и ловкост той въвежда зрителите във въображаемия му свят. През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството.

„Щедростта на Тавита“ е първият сценичен спектакъл на компанията му „Трублейн“, с който се представя на българска сцена.

Какво споделя Матео Седда за спектакъла

„Това е вторият спектакъл, първият е за планината  „Олимп”, който се играе в продължение на 24 часа. След това направихме монопспектакъла „Щедростта на Тавита”, което е абсолютно различно от планината „Олимп”, защото продължава само час. Събира в себе си елементи и стилистични избори, но не само на Фабр. Това са стилистични фигури на екстаса и на метаморфозите на тялото”.

„Щедростта на Тавита” има впечатляваща сценография

   “Най-важното нещо е да съм горд със това което съм,  да не се срамувам от това правя”

Тя се състои в игли за шиене в които са промушени конци от вълна в различни цветове, които репрезентират къща, купол или дъга. Тази инсталация помага моята презентация, моят танц, защото аз играя с тях през цялото време и има моменти в които ги взимам и ги превръщам в нещо което на мен ми харесва. Говорих за дъгата, защото всъщност спектакъла работи много със сексуалността, с пола. Аз се превъплащавам в много характери, които са от различен пол и ги презентирам през цялото време.

Всяко от тези конци и игли има своя специфика, през която аз се превръщам, метаморфозирам от мъж в жена, от кола в животно и така минавам през спецификата на всяка нишка.

На въпроса за това в превъплъщаването в кои от тези образи му е било най-сложно, най-голямо предизвикателство, Матео Седда обяснява, че  „Проблемът не е самата репрезентация на характера в който се превръщам, защото работейки с Ян Фабр 4 години, вече съм добил някаква пластичност, не че е било лесно, все пак се минава някакъв път. Пътят на трансформацията, самият процес на трансформацията – това е което ме занимава и по-трудното. Не е просто да се играе или да се танцува този характер, а да се достигне до истината в момента на трансформацията, как се трансформира наистина”.

Спектакълът „Щедростта на Тавита” е част от една поредица на сола на Ян Фабр, които той разработва специално за отделни артисти, така че да изтъкне нещо характерно в техния талант. И той определя тези сола като продукция за войни на красотата.

Затова дали в  живота, или в работния процес  е по-трудно да се работи Ян Фабр споделя, че   като работиш в театъра е трудно да се разделят личното от професионалното. „Във връзка с красотата, може би най-важното нещо е да съм горд със това което съм,  да не се срамувам от това, което правя и това е нещо, което Ян Фабр винаги ни е учил, отбелязва Матео Седда.

Световен театър в София е част от календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

 

Превод: Ива Тодорова-БНТ

Снимки: Facebook