“Един джаз ден” в Борисовата градина събра стотици пеещи и танцуващи зрители

Рядко на концерт в зала може да се наблюдава танцуваща публика. На открито в лятната вечер на 19 юни 2022 г. обаче това беше напълно възможно заради великолепната програма и професионалното музициране на младите музиканти от цялата страна, които  се включиха във второто издание на целодневния
музикален празник “Един джаз ден” на Лятната естрада в Борисовата градина.

Организатор беше Даниела Станкова – основател и директор на Училище за певци D Stars, чиито възпитаници излязоха на сцената заедно с ученици от НМУ „Любомир Пипков“ (гр. София), НУМТИ „Добрин Петков“ (гр. Пловдив), НУИ „Добри Христов“ (гр. Варна), НУИ „Панайот Пипков“ (гр. Плевен)
НУМСИ “Христина Морфова” (гр. Стара Загора). Те изпълниха емблематични песни от българската поп и джаз музика, както и бележити джаз стандарти в четири концерта в съпровода на Самуел Ефтимов – пиано, Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Атанас Попов – ударни, Тодор Бакърджиев – тромпет, и Арнау Гарофе –саксофон. В концертите се включи и Бигбенд на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов и гости Велислав Стоянов – тромбон, и Иван Йорданов – саксофон.
Три работилници са част от програмата на „Един джаз ден“.

 

 

В „Един джаз ден“ през тази година участваха над 100 музиканти.
Събитието се осъществи с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“, а медиен партньор отново беше Jazz FM радио.
„Един джаз ден” е еднодневен джаз фестивал, който дава възможност на млади артисти да изразят себе си и творческите си виждания, както и да обогатят познанията си и да се вдъхновят, музицирайки с едни от най-известните лица на българската джаз сцена.
Събитието обединява концертния формат с интерактивни работилници, в които публиката може да се запознае с различни стилове и течения в джаза, да вземе активно участие, да се забавлява, да пее и да танцува. Фестивалът показва, че джазът освен многопластов, е разнообразен и привлекателен жанр, до който всеки може да се докосне.

Училище за певци D Stars е създадено през 2005 г. от Даниела Станкова със задачата да открива и дава път за реализация на млади таланти в областта на музикално-певческото изкуство. През годините в школата са се обучавали стотици възпитаници от различни
възрасти и с различен опит. Те обогатяват музикалния си мироглед и познанията си,запознавайки се с различни жанрове и стилове и техните най-ярки образци, музицирайки с едни от най-добрите музиканти от българската сцена. Само преди няколко дни талантите от D Stars бяха на сцената със своите преподаватели и специални гости за поднасяне с фестивален оркестър на забележителните песни на Александър Бръзицов в концерта „Прошепнати мечти“. През тази година Даниела Станкова създава и дава старт на първото Училище за музикален театър.

 

 

Изпълнение на живо на Марина Драгомирецкая:

https://www.facebook.com/angela.dimcheva/videos/693795768352600