Иван Гешев: Не ме е страх за живота ми, след като повдигнах обвинение за КТБ

Интервю на Илиана Беновска с административния ръководител на СП Иван Гешев по повод повдигнатото обвинение за КТБ от 20 юли 2017 г.

 Илиана Беновска: Искам да питам, прокурор Гешев, дали сте си приготвил изход?

Иван Гешев: За какво?

Илиана Беновска: Защото сега само като слушам тази минипресконференция си представям какъв карнавал ще се развива по време на съдебния процес! И дали Вие сте си приготвил изход какво ще стане с Вас, ако съдът препятства решаването на това дело и отхвърля вашето обвинение. И второ, ще искате ли защита за своя живот? Обвиняемите и привлечените сигурно не са случайни хора.

Иван Гешев: Вижте, тук достатъчно хора се страхуват и се крият в други държави от страх за живота си. Аз това, което мога да кажа, е, че съм си избрал с ясно съзнание професията си, която работя. Който го е страх от мечки не ходи в гората. Ако не ми харесва да работя тази работа има и други възможности. Всяка професия има някакъв риск, и Вашата професия има някакъв риск. Оттам нататък аз съм с ясното съзнание какво трябва да се свърши. Мога да кажа ясното съзнание на целия екип, който е над 10 човека, че те, как да кажа, както искате го възприемайте, те съзнават задълженията си пред обществото, вярвайте го това нещо!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте за съда! Питам с какво съдът, според Вас, ще Ви препятства, за да излезе вашето обвинение, предвидил ли сте?

Иван Гешев: Не мога да коментирам действията на съда. Аз не се съмнявам в българския съд. Надявам се, че както ние си свършихме работата за година и седем месеца при този огромен обем, който е непознат в правната ни история, непознат и в цяла Европа, защото те не поставят такива безумни изисквания пред правоохранителните си органи. Както ние се справихме за година и седем месеца, не за три години, защото година и пет месеца делото беше в съда. Година и пет месеца делото е било в съда и това е сметка на съдия в определение. Година, седем месеца и двайсет и осем дни е било в прокуратурата. По начина, по който ние се справихме в този срок, аз вярвам, че българският съд ще се справи своевременно да свърши своята работа законосъобразно и ще установи истината каквато прецени съдът, че е!

Илиана Беновска: Вярвате ли си наистина?

Иван Гешев: Дали вярвам или не вярвам – казвам Ви!