Откриване на паметник на композитора Петко Стайнов на 20-ти септември, 18 часа – Борисова градина

С празничен концерт, днес – 20-ти септември, от 18 часа, ще бъде официално открит бюст-паметник на композитора академик Петко Стайнов в алеята на творците в Борисовата градина в гр. София, до Открита сцена “Лятна естрада”. Незрящият гений е председател и един от основателите на Дружеството на българските компонисти (понастоящем Съюз на българските композитори), пръв директор на Народната опера и основоположник на „българския национален музикален стил”. Неговото дело и композиторско творчество оставят ярка следа в световното музикално наследство.

Бюст-паметник на Петко Стайнов.

Идеята и предложението за бюст-паметник е на арх. Стефан Стайнов, председател на УС на Фондация „Петко Груев Стайнов“, Петко Стайнов-внук, управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. В началото на миналата година беше създаден Национален инициативен комитет, ръководен от акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН и бяха проведени редица събития за честването на 125 годишнината от рождението на композитора в цяла България.

Проектът на паметника е изготвен от именития ни скулптор проф. Валентин Старчев, художника Камен Старчев – негов син, и арх. Иван Аврамов, чрез възлагане от страна на фондация “Петко Груев Стайнов”, чиято основна цел е да разпространи и пази паметта за личността на Петко Стайнов и да популяризира българската класическа музика. Фондацията е инициатор, също и основният инвеститор на проекта. Бюст-паметникът на акад. Петко Стайнов е с общ размер 290 х 60 х 45 см., с постамент, изработен от полиран гранит, с размери 200 х 60 х 45 см., бюст с размери 90 х 60 х 45 см., изработен от месинг.

 

 

 

 

Събитието ще бъде официално открито от Велислав Минеков, министър на културата, Мирослав Боршош, зам.-кмет “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на град София, Ценко Минкин председател на Съюза на българските композитори, Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Слово за Петко Стайнов ще произнесе проф. Пламен Джуров, член на УС на фондация “Петко Груев Стайнов”. На събитието са поканени официално и протоколни лица от цяла България, общественици, творци и почитатели на творчеството на именития композитор.

Проектът за поставяне на монумента е съгласуван с Министерство на културата, Комисията по образование и култура на СОС, Експертно-художествения съвет към Столична община и Обществено-експертния съвет на НАГ. Проведено е и обществено обсъждане за поставянето на паметника в р-н “Средец”. И с церемонията по откриването днес се извървява целия път до поставянето му в алеята на творците.

Събитието ще продължи с концерт на Открита сцена „Лятна естрада“, Борисова градина, по повод 125 години от рождението и 45 години от смъртта на композитора.

 

С участието на:

Софийски духов оркестър към ОКИ Дом на културата „Искър“ с диригент Васил Делиев

Хор на слепите „Академик Петко Стайнов“ с диригент Петър Матев

В програмата: произведения от Петко Стайнов

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Лятна програма и е част от Календара на културните събития през 2022 г. на Столична община.

Събитието е част от съпътстващата програма на 53-ти МФ “Софийски музикални седмици”.

Повече информация в линка:
https://www.facebook.com/events/309954971167097