Премиера на монографичното изследване „Марко Балабанов“ от Боян Ангелов

Държавният културен институт към Министерство на външните работи на Република България, издателство „Захарий Стоянов“ и Съюзът на българските писатели организират представяне на монографичното изследване „Марко Балабанов“ (2022), дело на Боян Ангелов – поет, литературовед, доктор по философия, социална психология и педагогика. Той е автор на повече от 40 книги в различни жанрове, директор на издателство „Български писател“ и председател на Съюза на българските писатели.

Книгата излезе в поредицата „Дълг и чест“ на изд. „Захарий Стоянов“, която включва повече от 50 историко-биографични книги за видни исторически фигури. В галерията от имена-легенди като хан Тервел, цар Симеон Велики, цар Самуил, Климент Охридски, патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Георги С. Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Стефан Стамболов, княз Александър Батемберг, Иван Вазов, Йордан Йовков, Пенчо П. Славейков, Гоце Делчев и много други радетели на българското се нарежда и Марко Балабанов. Той е забележителен юрист, дипломат и публицист – едни от високо ценените и заслужили дейци на Българското възраждане. Авторът Боян Ангелов анализира не само творческия път на този изключителен интелектуалец и родолюбец, но разкрива и ролята на цариградските българи за духовното израстване на Отечеството. Роденият в Клисура Марко Балабанов има юридическа диплома от Сорбоната в Париж, основател е на възрожденското сп. „Читалище“ и на редица вестници преди и след Освобождението. Той е пръв министър на външните работи на нововъзникналото Княжество България, дипломат, депутат, председател на Народното събрание.

Книгата ще бъде представена от член-кор. Иван Гранитски, с участието автора Боян Ангелов и г-жа Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт.

Заповядайте на 6 април (четвъртък) от 18.00 ч. в Галерия „Мисията“, София, ул. „Алфред Нобел“ 2 (вход откъм „Ал. Жендов“, срещу официалния вход на МВнР). Вход: свободен.