Проф. Йордан Ведър и неговата нестандартна биобиблиография

На 31 януари от 18.30 часа, в централното фоайе на Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, Севда Накова ще представи книгата си „УЧИТЕЛЯТ” – нестандартна биобиблиография на първия български ретор проф. Йордан Ведър.

Проф. Йордан Ведър е първият български професор по риторика, преподавал е в Софийския университет.

Правнук е на Иван Ведър. Й. Ведър е доктор по изкуствознание и професор по реторика. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и специализира театрална педагогика и педагогика на висшето образование в Санкт Петербург. Автор е на първите университетски програми и учебни помагала по реторика, а също така и на програмата, по която военните училища въвеждат реториката като задължителен предмет.

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА КНИГАТА

от Проф. Дойчина Синигерска – доктор на изкуствоведческите науки:

„Вероятно няма под слънцето друг народ, който да проявява такъв нихилизъм към сътвореното от самия него. Едва ли някой може да ни съперничи по махленското оплюване на всеки, който си е позволил да надрасте ближните. Посочете ми един по-свестен българин, на когото приживе „елитът” и „вип персоните”, да не са почернили живота! Но отиде ли си от този свят (понякога с помощта на предател или потомък на Ганьо Балкански), обръщаме палачинката и започваме да честваме: „Обесването на Левски”, „Гибелта на Ботев”, „Убийството на Алеко”… И при традиционната ни „социално-историческа некрофилия” изведнъж се появява написана с любов и уважение позитивна книга за жив човек. Това е събитие, което заслужава адмирации. Надявам се да послужи като подтик на други млади изследователи, защото в родната ни наука и култура има личности, с които би се гордяла всяка страна. Да им отдадем дължимото приживе!

Г-жа Севда Накова се оплаква, че проф. Ведър не пожелал да и разкаже биографията си. Да не се притеснява, а да бъде благодарна, че не го е направил. За него учителят му във ВИТИЗ проф. Филип Филипов казваше: „Не питай Ведър, ще вземе да ти каже истината!” Ако и разкаже живота си, щяха да излязат на бял свят истини, които можеха да донесат неприятности на авторката.

И накрая няколко професионални изречения от моята камбанария. Да подкрепиш всяко заглавие с илюстративни фрагменти, извлечени от книгите на Й. Ведър е оригинално решение. То изравнява научния и художествения елементи в „Учителят” Тези фрагменти великолепно изпълняват функцията на отправка-примамка към произведенията му, а подборката им е право на авторката. Не всеки е способен да облече научното изследване в художествена форма. Мисля, че г-жа Севда Накова е успяла да направи това.“

Comments are closed.