Режисьорът на „Генезис“ „Черният рицар“ и „Мементо“ с новия си филм в „Люмиер Лидл“

Военният епос „Дюнкерк” е в киносалона на НДК от 21 юли. В актьорския състав са Кенет Брана, Килиън Мърфи, Марк Райлънс и Том Харди.

Епичният екшън трилър „Дюнкерк” ще могат да видят зрителите в кино „Люмиер Лидл” от 21 юли (петък). Режисьор на филма е Кристофър Нолан, който вече има зад гърба си изключителни заглавия като: „Черният рицар”, „Генезис”, „Интерстелар”, „Мементо” и „Престиж”.

Действието се развива по суша, вода и въздух. Стотици хиляди британски и съюзнически войски са обкръжени от вражески сили. Хванати в капан на брега, изтласкани към морето, те са в безизходица, а противниковата армия приближава.

Изтребителите на кралските военновъздушни сили „Спитфайър” атакуват врага от небето над Ла Манш, опитвайки се да предпазят беззащитните мъже. Междувременно стотици малки лодки, натоварени с военни и цивилни, отчаяно рискуват живота си в надпревара с времето, за да спасят поне част от армията.

Един от големите плюсове на филма е, че вместо военна драма, той превръща историческия момент в завладяващо кино изживяване, представен въздействащо, не толкова чрез мащабни картини и масови сцени, а чрез индивидуалните преживявания на няколко души едновременно. Баща и син-цивилни граждани, пилот на изстребител, британски военноморски командир и двама войници, които се опитват да оцелеят и да се приберат у дома.

Освен класният режисьор и силният актьорски състав, в който влизат имена като: Кенет Брана, Килиън Мърфи, Марк Райлънс и Том Харди, за въздействието допринася музиката на Ханс Цимер, както и операторът Хойт ван Хойтема, художникът Нейтън Кроули, монтажистът Лий Смит и отговорника за специалните ефекти Скот Фишър.

Майсторски заснет, напрегнат и завладяващ, филмът е чисто кино удоволствие във всяка секунда.

За историческия момент:

Историята започва в края на май 1940 г., когато Британският експедиционен корпус заедно с френски, белгийски и канадски войски са принудени да отстъпят до бреговете на Дюнкерк. Макар, че родният дом е само на 26 мили, няма лесен начин да се стигне до него. Плиткото крайбрежие и 7-метровият прилив пречат на големите британски военноморски кораби да спасят войските. Надежда обаче има: призовани са всички малки лодки да помогнат, и флотилия от цивилни„малки кораби“ отплават от южното крайбрежие на Англия, за да върнат мъжете вкъщи, с кодово име Операция „Динамо“.