ЮНЕСКО включи град в Палестина в световното културно наследство и ядоса Израел

ЮНЕСКО включи Стария град на разположения на територията на Западния бряг Хеброн в Списъка на световното културно и природно наследство, предава „Фокус“.

Решението бе подкрепено от 12 държави. С „против“ гласуваха 3, а 6 се въздържаха.

По този начин Организацията на обединените нации за образование, наука и култура даде защитен статут на Хеброн, град на територията на Палестинската автономия, където живеят повече от 200 хил. палестинци и няколкостотин израелски заселници.

Решението предизвика остра реакция от страна на Израел. Министерството на външните работи на страната определи решението като „морално петно“ върху организацията.

„Решението на ЮНЕСКО за Хеброн и Гробниците на патриарсите е морално петно. Тази неуместна организация популяризира фалшивата история. Срам за ЮНЕСКО“, написа в социалната мрежа „Туитър“ говорителят на израелското външно министерство минути след обявяването на резултатите от гласуването.

„Още едно непонятно решение на ЮНЕСКО. Този път те решиха, че Гробницата на патриарсите в Хеброн е палестинско място, което означава, че не е еврейско и го определиха за застрашено. Нима не е еврейско?“, коментира пък лично премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

„Нима мястото е застрашено? Всъщност само в местата, където има израелско присъствие, като Хеброн, има свобода на религията за всички. В Близкия Изток джамии, църкви и синагоги биват взривявани в местата, където няма израелско присъствие“, подчерта премиерът.

Той допълни, че Израел ще „продължи да защитава Гробницата на патриарсите, свободата на религията за всички и ние също така ще продължим да защитаваме истината“.

Палестинското външно министерство пък оцени решението като успех на своята дипломация.

„Гласуването е успех в дипломатическата битка, водена от Палестина по всички фронтове, пред лицето на израелския и американския натиск върху другите държави членки“, се казва в изявление от МВнР на Палестинската автономия“, обявиха от ведомството.