18-годишната Летиция Хан свири Моцарт със Софийската филхармония

На 16 декември Софийската филхармония посреща 18-годишната пианистка Летиция Хан, станала известна като детето-чудо, което Ланг Ланг представя на света. Под диригентската палка на маестро Фридрих Пфайфер тя ще изпълни 19-тия концерт за пиано на Моцарт. Маестро Пфайфер допълва програмата с Моцартовата Симфония No 32 и със Симфония No 3 от Шуберт.

 На 18 години немската пианистка Летиция Хан смело прекрачва границата от дете-чудо към  изпълнител с изграден стил.  Специалистите определят свиренето ѝ като неочаквано зряло, завладяващо, енергично и отрезвяващо. Най-важният музикален покровител на Летиция е Ланг Ланг. Като малко момиченце тя печели два майсторски класа с него, на единадесетгодишна възраст свири с него в Китай, а той я титулова „музикален посланик“ сред младите.
Животът на младата пианистка е нетрадиционен: тя започва да свири на пиано на двегодишна възраст. На четири години постъпва в училище и прескача четири класа. През 2011 г. прави първия си 60-минутен самостоятелен концерт. На девет години свири в Лайпцигския Гевандхаус. На десетгодишна възраст прави соловия си дебют на пиано с 90-минутна програма и през същата година прави дебюта си с оркестър с Концерт за пиано № 2 на Бетовен. През лятото на 2016 г., на дванадесетгодишна възраст, след издържането на приемния изпит, тя започва своята бакалавърска програма по музика в Кралската консерватория в Белгия. Летиция е артист на KAWAI от лятото на 2016 г. На петнадесет тя за първи път дирижира, като едновременно с това изпълнява Концерт за пиано № 3 на Бетовен. През юли 2018 г. нейната композицията за пиано и оркестър, печели първа награда на конкурса за композиция в Санкт Петербург и е представена на премиера през 2019 г. От 2020 г. Летиция Хан е „Млад посланик” на Белгийския национален симфоничен оркестър.
През януари 2020 г. тя открива с концерт Националния мексикански конкурс за пиано и започна дуетното турне с брат си Филип, който е 5 години по-млад. Освен това Летиция прави свои собствени майсторски класове по пиано с ученици от няколко музикални училища и е активен член на проекта „Рапсодия в училище“ -образователна програма за доближаване на класическата музика до младите хора.

 

Фридрих Пфайфер

Австрийският диригент Фридрих  Пфайфер започва своя път в музиката като валдхорнист и певец в прочутия Хор на виенските момчета. Време, белязано с участията му като солист в записи на Бахови кантати под диригентството на знаменития Николаус Харнонкур и изпълнението на ролята на първото от трите момчета – гении на храма в операта „Вълшебната флейта” от Моцарт, поставена в Баварската държавна опера в Мюнхен и Виенската държавна опера (1968 – 1972). След прекрасните години в Хора на виенските момчета, се посвещава на валдхорната. Учи при проф. Йозеф Велеба в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

На 18 години Фридрих Пфайфер е водач на валдхорните в Tonkunstler Orchestra на Долна Австрия, две години по-късно е назначен на същия пост във Виенския симфоничен оркестър. На 1 септември 1981 г. се присъединява към оркестъра на Виенската държавна опера, свири на позициите първа, трета и четвърта валдхорна. През 1985 г. е поканен да стане част от Виенския филхармоничен оркестър (в този престижен състав свири до 2008). Под диригентството на Рикардо Мути изпълнява през 1987 като солист на оркестъра, Моцартовата Симфония – концертанте в ми бемол мажор KV 297b. В същия период Пфайфер е член и на Hofmusikkapelle (1987 – 2008).След като завършва курс на обучение при Карл Остерайхер, талантливият музикант насочва вниманието си към дирижирането. С богатия опит на оркестрант, бързо израства в това ново поприще. Между 1990 – 2008 г. той е артистичен директор на „Musik im Stadl”, дирижира серия концерти с Виенските филхармоници (участват и на Залцбургския фестивал). Гост-диригент е на Пражкия радиосимфоничен оркестър, Камерния оркестър – Залцбург и New Japan Philharmonic Orchestra, на оркестри в Австрия и Словакия . От 2008 – 2011 е диригент във Виенската държавна опера, от 2011 – гост-диригент в Националната опера на Молдова в Кишинев. Дирижирал е оперни постановки в Румънската национална опера в Клуж и Националната опера в Букурещ, на фестивала „Джордже Енеску”. Репертоарът на Фридрих Пфайфер се разпростира от виенските класици до майсторите на 20 век. Има репутацията на задълбочен познавач на стила Верди – дирижирал е многократно негови опери и Реквием.

 

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.