Николай Янакиев: “Голо тяло 2: вариации на тема” – изложба в Музей-галерия “Анел” до началото на септември 2021

СТОЛИЧНИТЕ ЦЕНИТЕЛИ НА „ГОЛО ТЯЛО” ЩУРМУВАХА МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ „АНЕЛ”

Анжела Димчева

Виждате моменти от откриването на изложбата…

Николай Янакиев, Илияна Йотова и Ангел Симеонов

По всичко си личи, че културният живот в София е възроден. Всеки ден десетки събития във всички жанрове на изкуството привличат безстрашната публика, въпреки неотминалата Ковид-заплаха. Не направи изключение и престижната зала Музей-галерия „Анел”, в която повече от 200 ценители на изобразителното изкуство се стекоха на двучасовия вернисаж за откриването на изложбата на рожденика Николай Янакиев. Под логото „Голо тяло 2. Вариации на тема” бяха подредени 30 съвсем нови платна на именития ни живописец.

Ангел Симеонов открива вернисажа
Николай Янакиев и проф. Чавдар Попов

 

„С днешната изложба честваме рождения ден на големия живописец Николай Янакиев. Днес негови творби достигат до най-големите галерии. Днешната изложба се явява мост между Музей-галерия „Анел” и световната аукционна къща „Кристис”, където се предлагат негови творби” – анонсира Ангел Симеонов – собственик на галерията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В експозето си проф. Чавдар Попов подчерта, че за голото тяло са писали много автори, включителнто и Кенет Кларк: „Но в натюрела на Николай Янакиев голото тяло почти не присъства. То е тема, реализирана в многобройни вариации. Постигнат е оригинален синтез между голото тяло и паралелната действителност. Ники е майстор на багрената абстракция, на обработките на текстурата. Голото тяло ту изплува, ту остава в широкото поле на асоциацията. Това е неговата химия като творец”.

Проф. Валери Стефанов обърна внимание, че фокусът на Николай Янакиев ни предизвиква да мислим за тялото, защото в изкуството то е една сложна субстанция: „Тук виждаме визията на Николай Янакиев за тялото. За него голото женско тяло е сестра на насладата, защото то е сила и слабост, нашето вдъхновение. Това са чезнещи стела. Но между това, което изчезва, и това, което се появява, Ники Янакиев е изградил своя художествен мит за тялото”.

Сред гостите на събитието бяха: Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, Димитър Главчев –депутат от ГЕРБ, колекционери като Красимир Дачев, Боян Радев, Александър Томов и много други журналисти, художници, писатели, издатели, актьори, бизнесмени.

 

Красимир Дачев, Николай Янакиев и Александър Томов
Актрисата Роси Русева в разговор с Димитър Главчев