Авторски творби и западноевропейска живопис представя изложба „Страсти”

Двете експозиции в Градската художествена галерия в Пловдив са под мотото „Страсти”

„Това са човешките страсти, когато човек обича нещо да прави, то е една вътрешна човешка страст, затова ги кръстихме „Страст”. Страст е да се събудиш в пет часа сутринта и да нарисуваш картина, страст е да не спиш до 2.00-3.00 ч. през нощта и да направиш една скулптура, страст е цял ден да реставрираш, да живееш със мисълта, че спасяваш нещо, страст е любовта”- думи на световноизвестният художник и скулптор Вежди Рашидов, който ще открие изложбата „Страсти” този четвъртък в Градската художествена галерия – Пловдив.

От 5 септември до 15 октомври 2019 г. Градска художествена галерия – Пловдив ще покаже експозицията „Страсти“, представяща Вежди Рашидов като творец, но също така и като колекционер.

На Първи етаж  в ГХГ, ценителите ще видят западноевропейска живопис  от XVII, XVIII и XIX век .  Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия, а сред най-ценните е гравюра от Рембранд и са от личната колекция на художника. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.  Между тях е и офорт от Рембранд, подарък от художника Светлин Русев.

На втория етаж  галерията представя  авторски творби – рисунки, скулптури и акварели на Вежди Рашидов.

Няколко картини от тази колекция Рашидов ще подари на Градска художествена галерия

„На пловдивската галерия ща направя подарък от 4-5 картини. Аз съм свързан много с този град, бил съм денонощно в стария град със хората, които направиха името на Пловдив като артистичен град. Много ми се иска Пловдив цяла година да е един празник на хората, всеки площад да е концертна зала, хората да са щастливи, да пеят, танцуват, рисуват”, заяви за БНР Вежди Рашидов.

Изложбата се осъществява по покана на Градската галерия и е акцент в програмата на Есенния салон на изкуствата на община Пловдив за 2019-а – годината, когато градът е Европейска столица на културата.