CZ PRES22: Културни събития под мотото „Европа като задача“

В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES) Чешкият център в София, като част от мрежата Чешки центрове, съвместно с Посолството на Чешката република в София е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Чехия като модерна и динамична страна. Основната част от програмата е насочена към общото бъдеще на Европа и се основава на три тематични направления: иновации, устойчивост и креативност.

Чешката република избра за второто си председателство мотото “Европа като задача”/ Evropa jako úkol. Когато през 1996 г. чешкият президент Вацлав Хавел разсъждава върху бъдещето на нашия континент в речта си, озаглавена „Европа като задача“, при връчването на наградата „Карл Велики“, той подчертава, че задачите, които очакват Европа, заслужават внимателно и задълбочено осмисляне.

За организираните културни събития CZ PRES22 благодарим на всички, които ни подкрепят, начело с генералния партньор YETTEL, основния медиен партньор bTV Media Group, основните партньори: „Еуратек”, BTL, Renomia, партньорите: Rosslyn Central Park Hotel Sofia, “ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД, SOR Libchavy spol. s r.o. Company, Sozole Rose, Tierra Verde, Въпреки.com.

Поглеждаме към света след пандемията, която в много отношения промени представата ни за живота, съживи дискусиите за физическите граници и показа уязвимостта на европейската общност. Ежедневният ни живот е засегнат от ускоряващата се дигитализация и проблемите, свързани с изменението на климата. Чешките центрове, като основен инструмент на публичната дипломация на чешката външна политика, идват с програма за CZ PRES, чиято цел е да разкрие ключови теми за бъдещето на Европа. Имаме амбицията да покажем, че Чешката република е не само исторически слята с европейските ценности и традиции, a също така е страна, готова да поеме споделена отговорност за общото бъдеще, благодарение на своя новаторски и творчески потенциал.

 

Какво предстои в България в рамките на културната програма CZ PRES

Продължава турнето на CLAYPAUSE. След София, изложбата на известния чешки керамик и дизайнер Роман Шедина ще бъде представена през август в Националната художествена aкадемия – Филиал Бургас и през септември в Градската художествена галерия – Пловдив. Керамичен ще бъде и проектът, който подготвяме за есента, когато студенти от Висшия институт за приложни изкуства в Прага ще гостуват на Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” в Троян.

 

Бъдещите майстор-керамици ще творят задно, а резултатът ще бъде показан на изложби през октомври в Серяковата къща в Троян и през ноември в Чешкия център в София.

В рамките на литературните събития се подготвя традиционната Нощ на литературата, която тази година ще бъде на 7 септември с читателски места в 16 български града. Предстои излизането от печат и премиера на „При чехите“ /Антология на съвременния чешки разказ/. Солидният сборник с над 40 чешки автори се издава благодарение на ИК „Жанет 45“.

На 10 септември в София ще се състои „Чешки ден“. Така е наречен еднодневният фестивал на открито, който освен културна програма, ще представи чешки компании, насочени към българския пазар в секторите на защита на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот.

През първата половина на септември на фасадата на 150 ОУ “Цар Симеон Първи” в София чешкият стрийт артист и дизайнер Томаш Стари ще пресъздаде портрета на Константин Иречек. Партньор в това художествено предизвикателство е българското сдружение CityWise. Планираме мурали да бъдат създадени още в Пловив и Бургас.

Отново през септември ще има събития, чиито теми са актуални и предизвикват дебати в обществото. Очаквайте второто живо издание на филмовия фестивал „София ДокуМентал” (19-28.09.2022), посветен на социално ангажирано и смело документално кино, организиран от Балкански документален център съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център. Част от съпътстващата програма на фестивала ще бъде изложбата Различната красота на независимия чешки фотограф Давид Тешински, който запечатва истории на хората, местния ъндърграунд, субкултурите, моменти от военни конфликти в различни краища на света. На 20 септември ще се проведе международата конференция Václav Havel European Dialogues на тема Defying all odds: Behind European Media Democracy, в която водещи политолози, журналисти и философи ще разговарят за свободата на медиите, фалшивите новини и дезинформацията.

През месец октомври в рамките на Европейския музикален фестивал на 7.10.2022 г. в зала „България“ в София ще концертира мултижанровият квартет „Епок“. На следващия ден 8.10.2022 г. музикантите ще свирят в Епископската базилика в Пловдив.

Предизвикателен и впечатляващ проект ще бъде показан от 20 октомври в пространството на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в София. Чешката артистка Ленка Клодова е подготвила изложба, реагиращa на различни политики, популярни културни митове и стереотипи. Част от нея ще бъде и инсталация, която е свободно продължение на събитието, което неочаквано разплиска водите на европейската културна дипломация през 2009 година по време на първото чешко председателство на ЕС.

Краят на годината ще бъде посветен на чешкото стъкло. През ноември в рамките на Седмицата на науката във Варна ще бъде показан проектът CZECH IN, представящ

 

основния чешки иновативен принос към световното производство на стъкло – в исторически и съвременен контекст. Производството на духани стъклени играчки има дългогодишна традиция в Чехия и много почитатели и колекционери по света. Две изложби ще представят традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в тази област. Изложбата „Коледно съкровище“ ще гостува в Балабановата къща в Пловдив през декември, а по същото време в Чешкия център в София с проекта „Дизайнът на Коледа?!“ ще бъде показана естетичната коледна украса на 15 чешки дизайнери и фирми.

Културата и нейният творчески дух предлагат уникално пространство за международно сътрудничество и търсене на възможни решения. Вярваме, че има безброй идеи и инициативи, които могат да направят света по-добро място за живеене. Това не е представяне на чисто чешки идеи или личности. Ние поемаме ролята на модератор и каним на дискусия партньори от по-широката международна общност – художници, учени, дизайнери, интелектуалци и студенти. Стремим се към участие и достъпност за най-широка публика.