In memoriam: ВЕЛИЧКО МИНЕКОВ

С тъга съобщаваме, че на 2 август 2022 г. почина видният скулптор проф. Величко Минеков. Десет от най-забележителните негови скулптури красят парка на Арт комплекс “Анел” – Созопол.

Величко Иванов Минеков е роден на 13 октомври 1928 г. в село Мало Конаре, общ. Пазарджик. Завършва специалност “Скулптура” в Националната художествена академия при проф. Марко Марков и при проф. Любомир Далчев. Преподавател е в същата специалност – 1964 г., доцент – 1967 г., проф. – 1975 г. Назначен за ректор на НХА – 1976 г.

Носител на множество награди, звания, ордени и медали: 1956 – лауреат на VI Международен младежки фестивал в Москва, 1979 – почетен гражданин на Пазарджик и носител на почетния знак на София, 2005 – става първият художник, удостоен със званието “Доктор хонорис кауза на НХА”. Носител е на орден “Стара планина” I ст. за цялостен принос към изкуството. 2015 – първият носител на Национална награда “Константин Величков” за цялостен принос за развитието на град Пазарджик. Реализира множество монументални паметници в страната и в чужбина.

Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по изхранването – Женева, Кенеди Център – Вашингтон, кметството на Антверпен, колекциите на Юго Вутен – Белгия, и Петер Лудвиг – Кьолн, и др.

Проф. Минеков е автор на паметника на Съединението в Пловдив и е бил депутат в Осмото и Деветото Народно събрание в периода 1982 – 1990 година.

Поклонението ще се състои на 5 август (петък) в храм “Свети Седмочисленици” София от 12 ч. Погребението ще е в 14:30 ч. на Централни гробища, съобщиха от Съюза на българските художници.