IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022

Фото салон Пловдив се провежда за девета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с традиционната подкрепа на община Пловдив. За нас е изключителна чест, че общината е #Заедно с нас от първото ни издание през 2014 г.

Петчленно жури с председател Бранислав Бркич, MFIAP, HonEFIAP, EFIAP/s от Сърбия и  членове: Алла Соколова, ЕFIAP от Франция, Юлий Василев, EFIAP/b, Александър Иванов, EFIAP и Никифор Тодоров, EFIAP от България в началото на м. юни определи селекцията на салона и наградени фотографии.

В изданието участваха 267 автора с общо 3374 фотографии от 33 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция журито оцени 798 фотографии на 210 участника от 31 държави. С високият си професионализъм и опит, в последния ден екипа на журито определи всички награди.

     Голямата новина за българската фотография, а същевременно и приятна изненада е, че Най-добър автор в салона, който получава – официалната значка на FIAP е Мирослав Момински, EFIAP/b, както и плакет за най-добре представилият се български автор. Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) пък оцени участието на Явор Мичев, AFIAP. Двамата големи български победители получиха всички свои награди на официалното откриване на изложбата на 13 август 2022.

Най-високото отличие, Купата на IX МФС Пловдив 2022 е за фотография на Арун Моханраш от Англия, който спечели и плакет за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора). Той присъства на първата изложба на 13 август 2022 и получи лично своите награди на официалното откриване на изложба от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ на пл. Римски стадион. Организаторите поощриха с кристален плакет фотография на Мирослав Момински, EFIAP/b, който бе подгласника на голямата награда „Купата на салона“.

Най-добрите фотографии спечелиха 190 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 100 автора от 25 държави – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, та чак до Нова Зеландия.

За нас е особено приятно, че към конкурса отново имаше интерес за групово участие – български и чуждестранни фотографски групи и клубове от Гърция, Иран, Индия, Китай, Русия, Франция и Южна Африка.

В предизвикателството към млади автори (16–21г.), обявено за втора година, се включиха младежи от Южна Африка, Русия, Словения, Китай, Сърбия и България. Приятната изненада в тази инициатива е, че от младите фото творци има автори с награди. Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия – India International Group, а плакета за клуба – подгласник е за Фокус фото клуб, Иран.

Общо 32 родни фото творци спечелиха 73 награди, като 15 от тези награди са медали – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 33 държави, чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса ще получи. От всички наградени български автори, 11 участници (индивидуални и от група „Фотографска задруга“ Пловдив) са от Пловдив и един от Асеновград – с общо 26 награди.
С най-много награди бяха отличени фотографии на няколко български автора: Мирослав Момински, EFIAP/s от Равда, Явор Мичев, AFIAP от Русе, Теодора Димитрова, EFIAP, Любомир Аргиров, AFIAP и Христо  Димитров от Пловдив и Ирина Стоилова от София. В изложбата са включени селекция от наградени фотографии на авторите.

В изложбата на Античен театър, северен вход, гр. Пловдив ще бъдат представени освен селекция от наградени фотографии и селекция от фотографии (останали във финалната селекция) на български автори от София, Пловдив, Асеновград, Раковски, Шумен, Русе и Павликени. На всеки участвал български автор в 9-ти МФС Пловдив 2022, който присъства на откриването на изложбата ще бъде връчен каталог-албум от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022.

 

Изложба “ИЗБРАНО“ от IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022

Изложбата е част от програмата на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022

Място: оградата на Античен театър, северен вход, гр. Пловдив

Период: 18 септември – 3 октомври 2022

Откриване: 18,00 часа на 18 септември

ДОБРЕ ДОШЛИ!