Какво още ни предлага програмата на “ArtExtreme СТРАЖА”

На 26 май от в София ще се проведе пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с урбаниста Здравко Петров от historicalroutes.bg и АНДАРИ. Сборно място е подлеза на ул. Сан Стефано до Орлов мост. Обиколката ще проследи образа на стража в градските пространства около нас, които изразяват идеята за пазителството, за съхраняването както на мястото, така и на времето, т.е. историята на мястото. Ще преоткрие образа на стражите на градските истории.

На следващия ден в Националния етнографски музей ще бъде изградена работилница „Азбука Глаголица“ с АНДАРИ, арх. Александра Бабунска и изследователите от Сдружение АМАТ. Участниците ще видят как се образуват буквите, ще работят с първата книжка за оцветяване „Българска азбука Глаголица (песен за буквите)“, издадена от Сдружение АМАТ и ще отнесат със себе си избран символ.

Събитията са част от програмата на многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, която се показва под патронажа на президента на Република България Румен Радев от 15 до 30 май в Националния етнографски музей в София.

Изложбата изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи. Национален етнографски музей участва в изложбата с коланна украса, пафти, гривни и пръстени, отличителен знак в облеклото на „СТРАЖА“. Куратор гл. ас. д-р Андрей Тонева.