Легендарният Освалдо де Сантис от Twenty Century Fox оглавява журито на Награда за кино 555

Крайният срок за кандидатстване на Награда за кино 555 – кинопредизвикателството на Фондация „Стоян Камберев” е 20 февруари 2020 г.

Тази година към професионалното 9-членно международно жури от Холивуд, Англия, Италия и България, се присъединяват още трима нови членове.

“За младите български филммейкъри е истинска привилегия и чест, че легендарният Освалдо Де Сантис оглавява интернационалното ни жури. Цели 33 години той е Президент на Twenty Century Fox, Италия. Бил е и генерален директор на TV SKY, а от тази година е Главен консултант на Paramaunt Pictures в Италия. В своята впечатляваща кариера е работил върху филми като Титаник, Аватар, Междузвездни Войни, Ледена епоха и много други шедьоври, написали световната кино история. Освалдо Де Сантис бе официален гост на Юбилейната ни Церемония през миналата година и още тогава прояви интерес към това вълнуващо кино предизвикателство. За нас, независимото експертно мнение на 12-членното жури, което ще работи от всички точки на света е много важно. Всеки ще оценява самостоятелно онлайн и ще гласува в специална платформа, която автоматично ще сумира точките, които даваме на филмите. Така може да бъдем сигурни, че тримата финалисти ще са най-достойни сред кандидатите за “НАГРАДА ЗА КИНО 355“ – сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, вдъхновител и Председател на Фондация “Стоян Камбарев”.

Вторият нов член на журито е Бен Чарлз Едуардс, който е един от най-известните и успешно млади британски кинорежисьори и сценаристи. Дебютният му филм „Изгорете Темза“ (2016) оглави класациите на iTunes за „Най-продавани“ и „Достойни за признание“ филми, още в първата си седмица. Филмът има номинация на Британския Филмов Институт за „Британско откритие“ и номинация за „Значимо Постижения“ на Британските награди за Независими филми. Вторият филм на Бен Чарлз е психологическият трилър „Прибери се“ и се очаква да излезе през тази година, а в момента Бен вече работи и по третия си филм.

Най-младият член на журито е талантливият кинорежисьор Стефани Райчева. Тя е заснела четири авторски късометражни филма. С „Пеперуди“ и „Моята истина“ печели много награди и впечатляващите над 60 номинации на международни фестивали. Стефани е и финалист на първата Награда за кино 355,  както и от скоро мениджър на проектите на Фондация „Стоян Камбарев“

Забележителното 12-членно международно жури, което ще селектира финалистите е съставено от  известни продуценти, сценаристи и режисьори. Всеки един, освен член на журито, е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява.

Един от първите иноватори, използващи компютърни платформи за дигитални спец. ефекти в киното  е Фил Рот, който дава идея за НАГРАДАТА ЗА КИНО 355С партньора си Джеф Бийч (също част от журито) създават UFO Film and TV Studios и продуцират над 100 игрални и ТВ филма, за Universal, Warner Brothers, Sony, Paramount, Columbia-Tri-Star.

Операторът и продуцент Иван Тонев, член на УС на Фондацията, чрез  компанията си Ars Digital Studio, през годините е предоставял безвъзмезднo постпродукционни услуги на младите кинаджии, като това сътрудничество продължава и до днес.

Том Витале е сред най- успешните световни дистрибутори и продуценти на филми, вицепрезидент на SyFy и Universal Network Television в продължение на много години, също е част от елитната компания.

Хитовият холивудски режисьор и сценарист Дон Майкъл Пол, работил за MGM, през последните 11 години е един от най-плодотворните режисьори за 1440 UNIVERSAL. Той също ще селектира младите кинорежисьори.

Един от най-утвърдените международни кастинг директори британецът Марк Самърс представлява някои от водещите хореографи, актьори и танцьори в света. През 2010 г. Самърс става Почетен член на LIPA, представен лично от сър Пол МакКартни.

Членове на журито ще бъдат още 3-ма български известни продуценти:  уважаваният сценарист проф. д-р Станислав Семерджиев – единственият законно избран ректор с четири мандата не само в НАТФИЗ, но и в цяла България. Той е и изпълнителен директор на Aсоциация на Световните Филмови Университети (CILECT). Валерия Стойкова  от Matchpoint Production е продуцирала над 30 игрални филма, преди да се насочи към рекламния бизнес, в който е сред водещите в пазара, и Деси Тенекеджиева – продуцент, осъществил повече от 90 проекта за международния и български пазар в областта на киното, телевизията, реклaмата и музиката чрез компаниите си NOVA Film и MOON FOX (базирана в Лондон).

Фондация „Стоян Камбарев“ ще подкрепи финалистите, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, осветление, реквизит, гардероб и дори снимачна техника, ако се налага.

Интересното е, че крайният избор на победителя ще е в ръцете само на публиката, която ще гледа филмите на живо и ще гласува по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ – 11-ата Награда за полет в изкуството и втората НАГРАДА ЗА КИНО 355. Престижното и дългоочаквано събитие ще се проведе на 13 април 2020 г. в Централния военен клуб, София.

Носителят на Награда за кино 355 ще получи специалната статуетка и  10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори.

Миналата година статуетката грабна младият Йордан Михайловски, който вече работи над новия си филм, продуциран, благодарение на тази Награда. Финалисти бяха Стефани Райчева и Надя Тодорова. Фондацията ще подкрепи частично и техните бъдещи ленти.

Повече за наградата и конкурса вижте тук:  http://kambarev.com/bg/355

Културни новини

Автор: Теменуга Кръстева