Матера: От “позорно петно” до културна столица в Италия

Къщите в скалите на Матера са една от най-големите атракции на града

До средата на миналия век тук хората са живеели в пещери, без ток и течаща вода. Затова дълго време Матера, намираща се в бедните южни райони на Италия е бил смятан за позорно петно. Днес обаче градът е ценен по света именно заради уникалните си пещери.

-„Вероятно Матера е избран за културна столица, защото тук културата е дело на местните хора. За този град няма архитектурен план. Той е възникнал в реалния живот на хората” – споделя Росела Тарантино.

Как живеят жителите на Матера, какво ги вълнува, кои места са най-характерни за техния град? Това е темата на танцовия спектакъл наречен „Атлас на емоциите”, а неговата хореографка смята, че това ще даде импулс на обединена Европа. „Точно сега, когато всичко се разпада, имам чувството, че това е един изключително обединяващ проект. Той свързва обущаря с пекаря. Емоцията е завладяла всички ни тук”. – споделя Хайке Хениг. Официалното откриване е насрочено за 19 януари и тогава Матера ще се превърне в една голяма сцена за изкуство, танци и театър, на фона на уникалната архитектура награда.

Къщите в скалите са една от най-големите атракции на града

Матера е един от най-старите градове в Европа. Хората първоначално живеели в скални жилища. Сред най-популярните забележителности на Матера са именно скалните църкви, повечето изградени от монаси, които са избягали от гонения във Византия през VIII-IX век. Градът по-късно през вековете се е оформил с повече къщи, църкви и манастири, изсечени в скалите. Градът е известен и с друг вид къщи –саси – вкопани във варовикови скали, или издигнати върху други къщи.

По стените на църквите могат да се видят избледнели, но вълнуващи фрески във византийски стил. Някои от храмовете в Матера са затворени, други обаче могат да бъдат посетени от туристи. Една от най-известните и красиви църкви в Матера не е от скала – Храмът „Сан Пиетро Кавеосо”. Построена е на хребет над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадонадел Идрис” и „Сан Джовани” в Монтероне, които са свързани с тунел. Първоначално първите му жители са започнали да дълбаят скалите и в тях са направили своите домове. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери- къщи, бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата.

Изглед на града

През 80-те пещерните жилища на Матера вече са известни, а някои от тях са реновирани от бивши жители на селището. През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът разцъфтява там, а все повече туристи са привлечени от модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град. Матера е толкова впечатляваща, че кадри от мястото бяха използвани във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

Основният исторически музей, от който може да се научи повече за Матера, е “Museo Nazionale Ridola”, където могат да се видят и предмети от различни краища на Басиликата от праисторическите времена до римската епоха. “MuseoNazionale d’Arte Medievale e Moderna della Regione Basilicata” е музей за изкуства, в който е Pinacoteca D’Errico с множество религиозни картини от художници-южняци. В музеят по изкуствата се намира също и “Centro Carlo Levi”, в които има картини от XX век от художника и писател Карло Леви.

В Матера е и галерията за скулптури Museo della Scultura Contemporanea Matera с произведения от IX век до наши дни.

Източник: Vesti