Най-знаковите творби на български художници в изложба на частни колекционери

Има ли нещо по-хубаво от това да се докоснем до едни от най-знаковите творби в творчеството на Иван Мърквичка, Сирак Скитник, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Иван Милев, Вера Лукова, Кочо Гърнев и още много други български художници, които Европа приема за част от своето културно наследство.

На 1 март Съюза на колекционерите в България представи  изложбата „Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни колекции“. Откриването се състоя на ул. Шипка 6, от 18:00 часа.

Залата, иначе голяма, беше малка да побере и радостта, и възхищението от събитието.

Както и цялата духовна мощ на творбите, които насищаха окото с форми и цветове. Изложбата обхваща картини, отразяващи различни художествени тенденции – от изконните начала на националното и битовото до модерното и авангарда.

Има нещо общо и много ценно в такива мащабни изложби като тази. То е мнението на изкуствоведи и експерти, благодарение на което колекционерите подбират творбите в своите колекции. То е нещото, което прави картините така силно желани.

,,С тази изложба имаме право на реално самочувствие”, заяви акад. Светлин Русев. Тя е над стилистическите различия на формата, тя говори на език, който остава във времето и пространството – език, красив и съдържателен. Език духовен.  ,,Обществеността трябва да знае, че благодарение на пристрастията и тихата лудост на колекционера днес сме свидетели не на виртуален, а на реален друг национален  музей и  на духовно строителство”, допълни още той на откриването на изложбата.

                 

Според светилото в художественото изкуство тази експозиция съдържа солидно количество материал за едно сериозно и обстойно изследване. Авторите в нея са носители на различни тенденции и има какво много да се научи, стига някой да се захване с това. ,,Тук има нещо повече от естетика… тук има много самочувствие”, заяви акад. Светлин Русев пред репортера на sofiapress Мариела Петкова. Авторите, чиито творби са изложени, са най-добрите от най-добрите и изявени автори на България и Европа. За академика е съществено, че българинът ще види произведения, които всеки музей би се гордял да изложи.

На въпроса, защо е избрал именно ,,Зафирка” на Златю Бояджиев за плакат на изложбата, акад. Русев отговори: ,,Защото е изключително красива, силна и изведена до край. Също така е от ранния период на Златю Бояджиев и е много типична за него.” Картината ,,Зафирка” е цялата тази чистота и на формата и на рисунката. Акад. Русев е издирвал  работа, която е знакова и може да въздейства. ,,Когато творбата се слага на плакат става знакова работа. За мен ,,Зафирка” беше и преди, но сега е знакова за всички “, сподели още той.

Валери Стефанов, председателят на съюза на колекционерите, заяви:  ,,Тази изложба е забележителна,  с това, което показва, а то е, че  България присъства на картата на Европа много преди да бъде част от ЕС и стои на тази карта по много по-убедителен начин.”  Тази изложба е част от усилието на българските  талантливи творци да запазят духовността на България. Тя показва нещо съществено – България е част от духовната карта на Европа и заема достойно място в тогавашния интелектуален живот.

Проф. Стефанов също застана пред sofiapress и разказа за идеята и организацията на събитието. Всичко се случило изключително лесно, бързо се постигнал консенсус по отношение на това да се организират колекционерите и да предоставят художествените произведения. ,,Българските  колекционери имат желание да споделят своите богатства с българската общественост и тази изложба е доказателство, че общността на българите колекционери е сплотена”, заяви категорично и с радост проф. Валери Стефанов.

 

Автор: Мариела Петкова

One Comment on “Най-знаковите творби на български художници в изложба на частни колекционери”

Comments are closed.