Отбелязаха с изложба Международния ден за борба срещу ядрените опити

На 29 август се чества Международният ден за борба срещу ядрените опити. По този повод, Посолството на Казахстан в България организира мероприятие в музей “Земята и хората”, включващо изложба и прожекция на документален филм. Събитието се откри от посланика Темиртай Избастин, който призова гостите за минута мълчание в памет на загиналите хора вследствие на дългогодишните опити в Казахстан и света. Той сподели, че не случайно е избран този музей за място на провеждането, тъй като носи символиката на каузата, която е именно в полза на земята и на хората. 

“Ядрените опити са опасност за цял свят. Казахстан прояви инициатива за закриването, но трябва да се разбере, че няма друг изход. Да, тогава системата беше такава, Студената война, и от 1949 година на наша територия са взривени около 500 бомби. Полигоните се използваха от Съветския съюз. Това бе лошо за Казахстан. Но когато получихме своята независимост през 1991 година, президентът Нурсултан Назарбаев прие указ за прекратяване на опитите. Ядрените опити са опасни за цялата планета. При всеки удобен случай Казахстан, като миролюбива и толерантна държава, в която живеят над 125 националности, заявява тази позиция пред света, но за съжаление не става толкова лесно и други хора, страни са на различно мнение. Бъдеще без ядрени оръжия е единственото, което може да гарантира световен мир. Ядрените оръжия са голяма заплаха,”
сподели пред sofiapress.com Негово Превъзходителство Темиртай Избастин. 

Прожектираният документален филм разказва с подробности цялата страшна история около Семипалатинския ядрен полигон в казахстанската степ. В продължение на четири десетилетия (1949-1989) местните хора за били излагани на сериозни количества радиация, при това – без пълното им знание. Резултатът – всяко 20-то дете днес е с увреждане, а хората умират на около 60 годишна възраст, като най-честата причина е рак. Филмът ни запознава и с 44 годишния Карипбек Куюков, който е роден без ръце, поради причината, че родителите му са били изложени на радиация. Той е художник, рисуващ с уста или крака, и споделя, че много родители не пускат децата си навън, защото ги е срам от тях и дефектите им. Карипбек използва приходите от продадените си картини за благотворителни цели, като например – закупуване на лекарства за хората от родното му място. 

Още от 1991 година Казахстан e на челно място в борбата срещу ядрени оръжия, което е логичен резултат, на базата на тежкото минало и настояще, обвързано с последици. 
С цел създаване на световен диалог по казуса и проблемите, е създадена международната кампания www.theatomproject.org, с почетен посланик Карипбек Куюков, в която всеки може да се подпише в полза на прекратяването на ядрените опити и оръжия.

А като се сетим, че бащата на съветската атомна бомба Игор Курчатов е оправдавал производството с мирни цели… 

Карипбек Куюков
Автор: Пламен Михайлов