Ritual Gatherings – фестивалът, който ще превърне традиционни ритуали в съвременно изкуство

Следващото издание на интердисциплинарния културен фестивал ще се проведе за July Morning в рамките на 5 дни през 2022 година и ще включва професионален форум за артисти и хора, заети в сферата на културата, и богата програма с международно участие

 

25 октомври, София – Фестивалът Ritual Gatherings ще направи голямо завръщане през следващото лятото с мащабно 5-дневно издание, в което участие ще вземат артисти от няколко държави, много локални имена, както познати на широка аудитория, така и нови лица от музикалната сцена и сферата на съвременното изкуство. Събитието ще стартира на 28 и 29 юни с професионален Форум за всички заети в сферата на изкуството и културата  – артисти, галеристи, куратори, музиканти, организатори на събития и др., и ще прелее във фестивалната част за посрещане на July Morning. Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, Кулинарна Академия HRC, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja, Фондация GLAS и Фондация „Биоразнообразие“.

 

„В контекста на все повече завръщащи се масови събития и фестивали в цял свят, след две години на глобален локдаун, необходимостта от обединение на хората около музиката и изкуството и изживяване на колективна радост и културно обогатяване  е по-належаща от всякога.“, – казват организаторите.

 

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

 

Природа

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било ключово за интеграцията на екологията в артистичната програма на събитието. Това става чрез промяна на пространството с ленд арт инсталации и сценографски план, създадени изцяло от естествени материали. Също така, организаторите дават заявка, че изключват изцяло еднократната пластмаса от събитието и намаляват до минимум всички отпадъци, предоставяйки възможност на посетителите да наемат или закупят „Фестивален комплект“ с всичко необходимо за преживяване сред природата. След събитието ще бъдат направени и акции за почистване и облагородяване на локацията. В направление „Природа“, Ritual Gatherings си партнира с Фондация „Биоразнообразие“ за налагане на устойчиви екологични практики, като доброволчески акции, дискусии и работилници за опазване на растителни и животински видове и природосъобразния начин на живот.

 

Музика

Музиката остава в основата на Ritual Gatherings. Като съществен елемент от културното многообразие, тя ще заеме централна роля в артистичната програма, като сцените в трите дни на фестивала ще обединят няколко различни жанра – от електронна денс музика, през фънк, съвременен джаз и акустични изпълнения. Първите имена в програмата предстои да бъдат разкрити в следващите месеци. Ritual Gatherings, заедно с Aкадемията за изучаване на музикални технологии Sound Ninja разработва и семинари и работилници за продуценти, диджеи и любители в рамките на Форума 2022.

 

Изкуство

В търсенето на нови форми на изкуство чрез експеримент и изграждане на на мост между различните култури и поколения, Ritual Gatherings работи с Национална художествена галерия, като класическа организация с история и традиции у нас, и Музеят за живо изкуство,, който е едно от основните пространства за съвременно изкуство в Исландия. Заедно с тях, ще бъдат организирани дискусии и обучения за хора, заети в културния сектор. Във фестивалната програма ще се включат и Фондация “GLAS”, организатори на Sofia Pride с изложба и дискусия на тема “Социално ангажирано изкуство”.

 

Ритуали

Ritual Gatherings работи с експерт етнолог за изследване и анализ на българските ритуали. В партньорство с общините Кюстендил, Троян и Шумен, и  с помощта на ветераните в областта на съвременното изкуство, артистите от Pikene på Broen, три български ритуала ще бъдат селектирани и пресъздадени чрез иновативен подход и в нов формат в рамките на Фестивала през 2022. Няколко месеца след събитието, представители от трите общини, работили по проекта, ще заминат за Исландия, където един български ритуал ще бъде представен в Музея на живото изкуство в Рейкявик.

 

Храна

Отличителен белег на фестивала е откриващата Ритуална Вечеря, основаваща се на семейните традиции и обичаи, която се явява и събирателен момент за артистите и публиката. През 2022 година, тя ще бъде създадена в партньорство с Кулинарна Академия HRC на открита локация за 150 човека. Освен студентите от Академията, в нея ще се включат и няколко големи имена от кулинарната сцена. Предстоят и ежемесечни събития, които ще съчетават кулинарното и музикалното изкуство в ресторант Talents – ресторантът към Академията – и бар Kitchen59.

Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 ще продължи от 28 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта, за да научите за локацията и първите имена в програмата.

Билетите за Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 са вече в продажба тук.

За Ritual Gatherings:

Концепцията се заражда през 2015 в Барселона, в малък кръг от приятели от различни националности. В стремежа си да отпразнуват богатите си и разнообразни култури, да насърчат и спомогнат приемственост и да популяризират универсални за всички ценности, те започват да създават серия от малки музикални събития. Две години по-късно, през 2017 тези събития се превръщат в Ritual Gatherings – ежегоден тридневен фестивал на южното Черноморие (нос Червенка), с над 1000 посетители всяка година. През 2018 и 2019 концепцията достига и до една от най-горещите точки в света на електронната сцена – Тулум, със свое бутиково издание. Колективът организира и почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, като в края на 2019 година бе представена и първата авторска сканографска изложба „Самосъзнание“. През 2022 Ritual Gatherings надгражда предните си издания с професионален културен форум, множество инициативи и национални и международни партньорства за изготвяне на артистичната си програма.


Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 “Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на  199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития,последвани от национален, мултидисциплинарен фестивал. От друга – проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org