„Точно и навреме” – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!

Изложбата ще върне гостите на музея назад във времето, а звукът на радиоапаратите и часовниците ще им напомни, че винаги и навсякъде трябва да сме точно и навреме

Освен с първото театро, оркестър, честването на празника на светите братя „Кирил и Методий” през 1813 г., откриването на училища, шуменци са новатори и в изграждането на часовникови кули. Старата часовникова кула, издигната през 1740 г., е съхранена до днес.

Тази обвързаност с часовника и проведената през 2016 година дарителска акция, сътвориха любопитната изложба „Точно и навреме” – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!

В нея са представени джобни, ръчни, настолни, стенни часовници притежание на шуменски фамилии и личности – на Халтъкови, Токалиеви, Верби, Байнови, Кулаксъзови, Аврамови, Караогланови и др. Хронологическите граници на експонатите са от края на XIX в. до наши дни. Любопитен е стенен часовник на доктор Владимир Верби – първият бял мъж заселил се в Кения. Първият бял мисионер. Часовникът е изработен по негова поръчка и е внос от Англия.

В колекция радиоапарати са представени едни от водещите марки, предлагани на шуменския пазар в периода от 30-те до 80-те години на ХХ в. И тук, шуменци не изостават в производството на радия, защото още през 1928-ма, само една година след откриването на първата фабрика за радиоапарати в Бургас, Никола Станев произвежда първия радиоапарат в града. В изложбата може да се види часовника на първия бял заселник в Кения.

Представени са „Телефункен”, „Сименс”, „Филипс”, „Мелодия”, „Тесла” и др. Показани са и познатите, но вече добили историческа стойност, транзистори „Селена” и „Сокол”.

Изложбата ще върне гостите на музея назад във времето, а звукът на радиоапаратите и часовниците ще им напомни, че винаги и навсякъде трябва да сме точно и навреме.

Изложбата гостува в Изложбена зала 3 на музей „Етър”  до края на месец май.

Музей “Етър”