Вестник “Стършел” навърши 75 години. Изложба в Музея на хумора и сатирата – Габрово

Музеят на хумора и сатирата и редакцията на най-дълго издавания вестник за хумор и сатира в България отбелязват годишнината на изданието с изложбата “Стършел на 75”

Стършел на 75

Изложба с шаржове и автошаржове

12 ноември – 19 декември 2021

фоайе етаж 3

“Работата във вестник “Стършел” всекидневно превръща гения в талант.”

Георги Чаушов

 

От 12 ноември до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата можете да видите  изложбата  “Стършел на 75”. В нея са представени шаржове и автошаржове на 39 “стършели” и сътрудници на вестника. Откриването е на 11 ноември от 18 часа. На събитието специални гости ще бъдат главният редактор на вестника – Михаил Вешим и Румен Белчев – управител на “Стършел и половина” ООД.

СТЪРШЕЛ е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Основатели на вестника са Димитър Чавдаров – Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев.

През годините за вестника, посветени на мисията да казват сериозни неща по смешен начин, са работили автори като Иван Радоев, Петър Незнакомов, Радой Ралин, Черемухин, Добри Жотев, Ясен Антов, Христо Пелитев (главен редактор 1965 – 1988), Кунчо Грозев, Станислав Стратиев, Чавдар Шинов, Дамян Бегунов, Мирон Иванов, Марко Ганчев, Любомир Янов, Йордан Попов (и като главен редактор), Велин Андреев, Генчо Симеонов, Георги Чаушов, Борис Димовски.

През първите си пет години излиза като издание на Отечествения фронт, а от 1951 до 1990 година е издание на централния Комитет на БКП.

След 1991 се издава от работещите във вестника.

Редакцията на вестника е съорганизатор на Наградата „Чудомир” за български хумористичен разказ (от 1969, съвместно с община Казанлък) и на Международния литературен конкурс „АлеКо” (от 1966, съвместно с община Свищов).

Всички със зелен сертификат са добре дошли в Музея!

 

Генчо Узунов
Марко Ганчев
Михаил Вешим
Румен белчев
Стефан Десподов
Стоян Венев
Стоян Дуков
Велин Андреев