Заветът на Заха Хадид и нейните архитектурни шедьоври

Родена в Багдад и завършила образованието си в Лондон, легендарният архитект Заха Хадид направи незаличим знак в архитектурата на 21-ви век.

След постмодерния архитектурен бум, ръководен от Франк Гери, Хадид е една от групата на иновативни архитекти, които помогнаха за въвеждане на нова ера на архитектура с кръстосано опрашване на технологични и художествени влияния.

Вече разпознатa като талант по време на обучението си в архитектурната школа, бившият професор Рем Колхаас я описва като “планета в собствената си орбита“. Над 30-годишната ѝ кариера помага да се оформи начинът, по който обществото мисли за съвременната архитектура.

Първата жена, спечелила престижната награда за архитектура “Прицкер”, Хадид служи  за пример за творци от различни среди, доказвайки, че не е нужно да сте бял мъж, за да направите изявление в архитектурата.

Според нея архитектурата не е за хора, които искат лесен живот. В интервю пред Huffington Post от 2015 казва, че първата трудност е в това, че работата ти зависи от хората, с които работиш. Втората – хората, които са твои клиенти. Същевременно нямаш контрол върху развитието на икономиката.

Преждевременната ѝ смърт през 2016 г. оставя недовършени проекти, много от които са завършени от Zaha Hadid Architects, фирмата, която тя започва през 1980 г., само няколко години след завършване на обучението си. Довършвайки нейната работа, ние можем да видим физическата реализация на творческия ум на Хадид.

Не само в архитектурата, но и работата в интериорния дизайн, модата, индустриалния дизайн (включително яхтите) и художественото изкуство ни напомнят за изключителния художник, който наистина беше. Обхватът и широчината на това творчество оставиха трайно наследство, което продължава да оказва влияние върху творците във всички области, дори и днес.

Известна като “кралицата на кривите”, архитектурата на Заха Хадид е трудна за обособяване към един архитектурен стил. Това е и нейната цел, тъй като Хадид предпочита да не ограничава практиката си до определено движение. Тя е добре известна с използването на геометрични форми за създаване на динамични структури. Разбира се, голяма част от нейното влияние произтича от любовта ѝ към абстрактния живопис и рисуване. Добре документирано е, че тя е особено любима на авангардни руски художници като Казимир Малевич.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →

One Comment on “Заветът на Заха Хадид и нейните архитектурни шедьоври”

Comments are closed.