Започна Международният пленер по живопис в Боженци

 

В габровското село Боженци започна Международният пленер по живопис „Боженци”. Форумът се провежда от 26 август до 3 септември 2022 г. В него се включват творците Георги Пасев, Лаура Димитрова, Любен Генов, Мария Райчева и Таня Пасева от България, Кристиян Серджиу и Мерилена Япан от Румъния, Ларс Нордби от Норвегия и Рой Плейстоу от Великобритания. Организатори на събитието са Художествена галерия „Христо Цокев”, Съюзът на българските художници и Община Габрово в партньорство с МАИР „Боженци”.

 

Тазгодишното издание на пленера се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ чрез проект по „Програма за възстановяване и развитие на държавни,  регионални и общински културни институти“, 2022.

 

Предвидени са три съпътстващи събития за публики от всяка възраст  – „Отворени врати“ на 28 август, от 10.00 до 13.30 часа в базата на СБХ в МАИР „Боженци“, „Детско ателие“ от 17.00 часа и откриване на изложба на участниците в пленера от 18.00 часа, които ще се състоят на 2 септември 2022 г. По-късно през годината същата изложба ще бъде представена в творческата база на румънската фондация „Янза АРТ“ в германския град Марктродах. Фондацията е партньор на габровската галерия по проекта. „Янза АРТ” е с дългогодишен опит в провеждането на международни пленери и симпозиуми в Гърция, Румъния и Германия.

 

По време на форума артистът Доротея Челниева ще заснеме и интерпретира във фотоси творческия процес. Допълнително ще бъде създаден видео материал. Документирането на пленера ще се осъществява и чрез критически текстове, които ще се публикуват в специализирано издание. Ще се проведе проучване за въздействието от пленера, което ще бъде представено в рамките на научна конференция.

 

Международният пленер по живопис „Боженци“ започва през 1975 г., като с известни прекъсвания продължава и до днес. Събира артисти от различни националности, художествени школи и тенденции в изкуството, като цели да провокира творческия им потенциал и търсения. Специфичният облик на архитектурно-историческия резерват „Боженци“ вдъхновява творците не само с класически живописни рефлексии, но и ги подтиква към авторски решения с концептуален характер. Пленерът съчетава традиционни пространства с актуалността на мултикултурната среда на ХХI век. Той е един от основните източници за обогатяването на фонда на габровската художествена галерия с колекция от съвременно международно изкуство.

 

На 5 септември 2022 г. се навършват 60 години от създаването на ХГ „Христо Цокев“, а едно от най-значимите събития в отбелязването на годишнината е Международният пленер по живопис „Боженци“.

 

Кой кой е сред участниците:

Георги Пасев

Георги Пасев – завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев през 1996 г. Изявява се във всички области на пластичните изкуства, графичния дизайн и сценографията. Има участия в изложби в България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел и други. Член е на СБХ.

Кристиян Серджиу

Кристиян Серджиу – роден в Румъния. Завършва магистърска степен през 2018 г. в Националния университет по изкуствата в Букурещ. Участва в над двайсет общи изложби и пърформанси в Румъния и чужбина. Носител е на шест награди, има две самостоятелни изложби.

 

 

Ларс Нордби

 

 

 

 

 

 

Ларс Нордби – роден в Норвегия. Завършва магистърска степен през 2016 г. в Националната академия по изкуствата в Осло, Норвегия. Има седемнайсет самостоятелни изложби в Италия, Австрия, Норвегия, Дания и др, шест публикации и единайсет кураторски проекти. Участва в шестнайсет общи художествени изложби. Носител е на много награди и отличия.

 

Лаура Димитрова

Лаура Димитрова – завършва текстил и мода при проф. Д. Балев в НХА, София през 1982 г. През 2013 г. защитава дисертация в СУ „Св. Климент Охридски”. Професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ към катедра „Визуални изкуства” на СУ. Носител е на много награди от страната и чужбина. Нейни творби са собственост на много колекции в България и по света.

Любен Генов

Любен Генов – завършва Частната художествена академия „Жул Паскин” в София през 1996 г. През 2002 г. специализира в Париж. Магистър по „Образователни аспекти на пластичните изкуства” от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, 2011 г. Същата година става председател на СБХ, където членува от 2001 г.

 

Мария Райчева

Мария Райчева – завършва магистратура по „Живопис” в НХА при акад. Светлин Русев през 2002 г. Доктор по изкуствознание от НХА, 2011 г. Специализира в Париж. Член е на СБХ и е носител на награди от национални изложби.

 

Мерилена Япан

Мерилена Япан – родена в Румъния. Учи в училище по изкуствата, флейта и пиано, като завършва публична администрация и право. Основната техника, с която рисува, е акварел. Има три самостоятелни изложби, участва в над двайсет и пет общи художествени изложби. Изявява се като куратор. Носител на първа награда от Международната арт колония в Косово през 2017 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рой Плейстоу

Рой Плейстоу – роден в Лондон, Великобритания. Рисува от 13-годишен, а на 17 г. започва специализирано образование в Академия за изящно изкуство „Илинг”. Учи при световноизвестните художници Дейвид Хокни и Роналд Китаи. Изявява се в различни сфери на пластичните изкуства. Живял е 20 години в Амстердам, Холандия, където прави две големи изложби.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Пасева

Таня Пасева – завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев през 1996 г. Изявява се във всички области на пластичните изкуства. Има участия в изложби в страната, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея и др. Член е на СБХ.