Нацистките грабежи – скандалната история на Вейт Щос и неговия Олтар

Разположена на височина 13 метра и ширина 11 метра, олтарът съдържа над 200 реалистично изваяни фигури от християнската история, обработени с цветно и златно фолио, почти на 3 метра височина.

Това е най-големият готически олтар в света и национално съкровище на Полша, пипше изданието dailyartmagazine. Издълбан за период от 12 години, през 15-ти век, шедьовърът на Вейт Щос се намира зад високия олтар на базиликата “Света Богородица” в Краков.

Олтарът на Вейт Щос, 1489, базиликата “Света Богородица” в Краков. Снимка от Кенди Бедуърт

Олтарът е “пентаптих”, т.е. има пет парчета. Виждаме двойка отварящи се вътрешни крила и чифт външни крила. Разтоварването на размерите и цвета е завладяващо. Тъй като се движим от външните части на олтара към центъра, скулптурните форми преминават от сплескан релеф до три измерения. Външните крила показват барелеф, вътрешните крила показват висок релеф, а централните скулптури са почти напълно заоблени фигури. В алегоричната интерпретация на цветовете през Средновековието, този най-ценен метал (злато) символизира вечната светлина на небето и тези лъчи окъпват централната сцена.

Централната част, показваща смъртта на Дева Мария , базиликата “Света Богородица”, Краков, Полша. Снимка от Кенди Бедуърт

Вътрешният стил на Вейт Щос понякога се нарича “късен готически барок”. Виждаме патос и драматични емоции, подпомагани от техническото му майсторство и виртуозно резбарство на извисяващи се завеси. Скулптурното лечение на лицата разкрива изключителна способност да наблюдава хората. Парчето като цяло има хармония и симетрия, но на всяка отделна фигура се дава характер на експресивен индивидуален портрет, с енергия и емоционална дълбочина.

Производството изисква голям цех на занаятчии, включително квалифицирани, специализирани художници. Голямото използване на позлатяване помага да се обяснят разходите. Смята се, че разходите за олтар в крайна сметка са достигнали до 2808 флорини, приблизително еквивалентни на целия бюджет на града за една година.

Вейт Щос (1448 – 1533) е водещ немски скулптор, работещ предимно в областта на дървото. Неговата кариера обхваща прехода между края на готическия и Северен Ренесанс. 

Когато Вейт Щос се мести в Краков, той намира величествен и проспериращ град. Дипломацията и икономическата стабилност създават заможна и културно жива страна в период, който по-късно става известен като “Златната ера” на Полша. Издигането на Вейт Щос като художник е светкавично и той става свободен човек на града. Олтарът “Св. Мария” е най-голямата му поръчка Краков до 1496 г.

Напускането
Заминаването на Щос от Краков е интригуващо. Няма данни, които да покажат защо се е върнал изведнъж в Нюрнберг със съпругата си и осемте си деца. Това обаче може да се дължи на инвестиционна измама. През 1503 г., малко след като отново е придобил своето Нурембергерско гражданство, той бил арестуван за изработване на печат и подпис на измамен изпълнител. Би могъл да бъде ослепен или убит за това престъпление, но вместо това е осъден да бъде “маркиран” с червени горещи ютии на двете му бузи и му е забранено да напуска границите на Нюрнберг без изричното разрешение на градския съвет. Той се опитва да избяга, но е намерен и затворен. Въпреки това, след интервенции от високопоставени фигури, той е опростен през 1506 г. от любимия на изкуството Свещен римски император Максимилиан.

Вейт Сотс никога не се връща в Краков, но някои от неговите деца са работили като като златари и скулптори. Славата, която върви с подкрепата на император Максимилиан, сякаш слага кариерата на скулптора на пистата и Вейт изживява дните си в Нюрнберг, като продължава да работи. Той умира през 1533 г.,а  репутацията му е безупречна като един от най-великите художници за това време.

Това не е краят
Драматичната история на олтара все пак не свършва. Няколко седмици преди избухването на Втората световна война, страхувайки се от повреда или кражба на произведения на изкуството, изкуствоведи предприемат мерки за сигурност на олтара. След 450 години в Света Мари, той е частично разглобен и скрит в каси, в изби в Краков и Сандомир.

Въпреки мерките, през 1940 г. германците научават за местонахождението на тези каси.  Задържат ги и ги преместват в замъка Нюрнберг. Не забравяйте, че Вейт Щос е роден в Нюрмбергер, така че той се е срещал с нацистката дефиниция на “Ариана” – Хитлер смятал олтара за немска собственост. В по-нататъшно обръщане, полските затворници, задържани в замъка, откриват разграбения шедьовър и успяват да изпратят съобщения на полската съпротива за местоположението на техния почитан олтар. Той бива изтеглен след края на войната, чудотворно невредим, въпреки тежките бомбардировки над замъка.

Олтарът е върнат на народа в Краков през 1946 г. и претърпява 10 години основна реставрация, преди да бъде преместен в базиликата “Света Богородица” в Краков през 1957 г., където продължава да вдъхва страхопочитание за посетителите и до днес.