Избраха първата Световна столица на архитектурата

ЮНЕСКО обяви Рио де Жанейро за Световна столица на архитектурата през 2020 годината, пише БГНЕС. Градът ще бъде първият носител на такава титла, се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на организацията.

„Заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по култура, Ернесто Отоне, председателят на Международния съюз на архитектите (МСА) Томас Воние и общинският секретар на град Рио де Жанейро по урбанизъм Верена Вицентини Андреата обявиха град Рио Де Жанейро (Бразилия) за Световна столица на архитектурата през 2020 г. ”, се казва в съобщение за пресата.

Според съобщението в града ще се проведе и Световният конгрес на МСА, който се организира на всеки три години. “Така Световната столица на архитектурата ще се превърне в международна платформа за обсъждане на актуалните глобални проблеми през призмата на културата, културното наследство, градоустройството и архитектурата”, се отбелязва в прессъобщението.

Рио де Жанейро, в качеството си на първата Световна столица на архитектурата, ще бъде място за събития, под наслов “Всички светове. Само един свят”.

ЮНЕСКО получи правото да определи Световната столица на архитектурата в съответствие със споразумението за сътрудничество, сключено между организацията и МСА на 23 ноември в Париж.