Излезе от печат „Възход и упадък“ – кратка история на света в 10 империи

Излезе от печат „Възход и упадък“ – кратка история на света в 10 империи. Автор е видният британски учен и писател Пол Стратърн. Научната редакция на превода дължим на проф. Иван Илчев.

Има ли повтарящи се фактори, които обуславят появата и развитието на империите? Защо по-многобройни и цивилизовани народи от монголците например не постигат имперско величие? А покорените и включени в състава на империите народи? По-зле или по-добре живеят под тяхна власт? Абсолютно задължително ли е да има „харизматичен“ водач /Александър Македонски, Чингиз хан, Хитлер, Ленин/, който съумява  да обедини зад своята програма поданиците си? Империите олицетворение на злото ли са, или напротив, на съзиданието и културния и икономически разцвет?

Това са само някои от въпросите, които авторът на „Възход и упадък“ (изд. “Колибри”, превод: Велислава Димитрова, 256 стр., цена: 22 лв.) повдига, опитвайки се да даде храна за размисъл на своите читатели. Определението на Оксфордския английски речник за империя е: „Обширна територия (особено съвкупност от много отделни държави) под властта на император или върховен владетел; също така съвкупност от отделни територии, управлявани от суверенна държава.“ Тук обаче имаме само основна рамка. През вековете тя ще придобива различни форми и не всички ще са онова, което бихме възприели като прогресивни елементи на еволюцията. Представата за империята включва елементи като приключенски дух, администрация и сила – първоначално под формата на война. Всъщност войната и последващото покоряване на чужди народи, изглежда, са само формиращият импулс, от който се развиват империите…

Роден през 1940 година, Пол Стратърн е изтъкнат британски учен, университетски преподавател в Кингстън и писател от шотландско-ирландски произход. Роден е в Лондон, учи в Тринити Колидж, Дъблин, след което служи в търговския флот за период от две години. През 1966 г. пътува по суша до Индия и Хималаите. Романът му „Сезон в Абисиния“ печели награда „Съмърсет Моъм“ през 1972 година. Автор е на множество книги в областта на природните науки, философията, историята, медицината и икономиката.